BVB ontsnapt tegen tien man 1899 Hoffenheim

Borussia Dortmund heeft met hangen en wurgen de tien man van 1899 Hoffenheim op de knieën gekregen. Pas in de slotfase kreeg het succes gestalte (3-1).

Voor Sebastian Rudy (foto) was het een dag om niet snel te vergeten. De middenvelder beleefde zonder twijfel een gedenkwaardige verjaardag. Want juist op de dag dat hij 26 jaar werd, vervulde hij een hoofdrol bij Borussia Dortmund – 1899 Hoffenheim.

Halverwege de eerste helft zette Rudy zijn heugelijke dag luister bij door 1899 Hoffenheim op voorsprong te schieten. Nadat keeper Roman Bürki de poging van Kevin Volland nog had gekeerd, zag de Zwitserse doelman de bal in tweede instantie door toedoen van Rudy door zijn benen in het Dortmund-doel verdwijnen.

Het was een even verrassende als terechte voorsprong voor de gasten, die bij aftrap een achterstand van 33 punten hadden op BVB. Maar 1899 Hoffenheim had een goed antwoord op het spel van de thuisploeg.

In de 58ste minuut kreeg de wedstrijd een andere wending voor Hoffenheim en daarbij in het bijzonder voor Rudy. De middenvelder trok aan de noodrem bij een tegenaanval van Dortmund. De tackle van achteren op de benen van de doorgebroken Pierre-Emerick Aubameyang leverde hem de trieste gang naar de kleedkamer op, met een rode kaart op zak.

Vanuit de catacomben zag Rudy dat zijn tien teamgenoten lang stand hielden. Pas tien minuten voor tijd sloeg Borussia Dortmund een bres in de handbaldefensie van de gasten. Henrikh Mkhitaryan zorgde voor de gelijkmaker, waarna invaller Adrián Ramos het karwei afmaakte. Aubameyang tekende voor het sluitstuk: 3-1.

Door de overwinning is de achterstand van Borussia Dortmund op koploper Bayern München acht punten, waar 1899 Hoffenheim met een zeventiende plaats in de gevarenzone blijft.