Brouwers: 'Het moet veel resoluter in Nederland'

Reacties

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag stuurde zondag linksback Kevin Conboy weer terug het veld in met een hoofdwond. 'Van die watjescultuur moeten we af', stelde Ten Hag. Barry van Galen (ex-AZ) en Roda JC-verdediger Roel Brouwers pleiten ook voor een mentaliteitsverandering.

Brouwers: 'Het moet veel resoluter in Nederland'

'Het komt door tactiek en de invloed van tv. Alles wordt gezien en later besproken op tv, daardoor wordt elke overtreding uitvergroot. De spelers zijn fysiek ook wel minder, maar het lijkt wel alsof ze buiten het veld brutaler zijn dan erbinnen', vindt de inmiddels 46-jarige Van Galen, die zelf ook niet vies was van het uitdelen van een stootje.

'Als het niet loopt, moet je soms even een keekie uitdelen. Of een opstootje veroorzaken. Dan gebeurt er weer wat. En wij gingen vroeger meteen op jacht naar een goal, zoals in de goede tijd bij Roda JC, terwijl er nu vooral vanuit de omschakeling wordt gevoetbald. Dan krijg je ook minder strijd.'

Brouwers, die in Duitsland voor SC Paderborn (2005-07) en Borussia Mönchengladbach (2007-16) speelde, ziet vooral een groot verschil in Nederland met de Duitse manier van verdedigen. 'De Duitse manier is: je man uitschakelen, terwijl het in Nederland allemaal mooi moet. Mooie oplossing van achteruit, mooi willen voetballen. Gebaseerd op techniek en tactiek. Het moet veel resoluter in Nederland, zeker omdat de Nederlandse spelers fysiek ook minder zijn dan bijvoorbeeld de Duitsers.'

Lees meer in de nieuwe VI over dit onderwerp. Ook Nacer Barazite (FC Utrecht) en scheidsrechtersbaas van de KNVB Dick van Egmond komen aan het woord in VI-panel.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.