Brobbey behoedt Ajax voor uitglijder in titelrace

Reacties

Een zeer pover Ajax is zaterdagmiddag ontsnapt aan puntenverlies in de titelrace. Enkele uren voor het bezoek van PSV aan SC Cambuur leken de Amsterdammers niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel te komen in de uitwedstrijd tegen NEC, maar invaller Brian Brobbey deed vlak voor tijd van zich spreken.

Brobbey behoedt Ajax voor uitglijder in titelrace
© Pro Shots
N.E.C.
N.E.C.
0 - 1
Ajax
Ajax

Ajax neemt door de overwinning een voorsprong van zeven punten op PSV, dat om 21.00 uur aftrapt in Leeuwarden.

Na een hectische week met de nasleep van de verloren KNVB-bekerfinale en de bevestiging van de aanstaande transfer van Erik ten Hag naar Manchester United begon Ajax in Nijmegen aan de laatste rechte lijn naar de finish in de Eredivisie. Dat deed de koploper zonder Noussair Mazraoui en Lisandro Martínez, die wegens fysieke klachten niet in de selectie zaten, en bankzitter Edson Álvarez, die vlak voor tijd nog zou invallen. Het leverde basisplaatsen op voor Nicolás Tagliafico, Kenneth Taylor en Perr Schuurs. Maarten Stekelenburg stond net als vorige week onder de lat en bereikte een fraaie mijlpaal.

Ajax walste begin dit seizoen over NEC heen, maar in Nijmegen speelde de koploper dramatisch. De ploeg van Ten Hag creëerde nauwelijks kansen, speelde in een veel te laag tempo en moest voortdurend beducht zijn voor uitbraken van de thuisploeg. Na een van die counters kreeg Jonathan Okita een vrije schietkans, maar de bezoekers ontsnapten.

Het zwak spelende Ajax kreeg na 34 minuten een gouden kans om de score te openen tegen de middenmoter, maar Dusan Tadic zag zijn strafschop (toegekend voor een overtreding van Jordy Bruijn op Jurriën Timber) worden gekeerd door Matthijs Branderhorst. Een extra domper voor de Amsterdammers was dat Schuurs zich met een blessure moest laten vervangen door debutant Liam van Gelderen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met Brobbey voor de zeer matig spelende Steven Berghuis probeerde Ten Hag direct na rust zijn ploeg van nieuw elan te voorzien. De invaller kopte na twintig minuten in de tweede helft keihard op de paal na een voorzet van Tagliafico. Het was in een fase waarin NEC het betere van het spel had en via Elayis Tavsan zelfs bijna de score had geopend. Na een fraaie dribbel kon de Jong Oranje-speler zijn inzet net niet tussen de palen plaatsen.

In het tweede bedrijf ging het spel op en neer, met ook kansen over en weer. Davy Klaassen leek Ajax op voorsprong te zetten, maar zag zijn inzet van de doellijn worden gekeerd. Gedurende de slotfase werden de ruimtes alleen maar groter, waardoor een treffer voortdurend in de lucht hing. Die kwam er na 88 minuten: Brobbey sloeg koeltjes toe op aangeven van Mohammed Kudus. Daarbij stond de huurling van RB Leipzig net niet buitenspel, zo wees een VAR-check uit.

Ajax neemt het dit seizoen nog op tegen PEC Zwolle (30 april, thuis), AZ (8 mei, uit), SC Heerenveen (11 mei, thuis) en Vitesse (15 mei, uit). Voor NEC, waar Rens van Eijden zijn rentree vierde, is de nederlaag pijnlijk in de strijd om deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NEC Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.