Brighton viert handhavingsfeest tegen armetierig Man Utd

Reacties

Brighton & Hove Albion heeft zich met een stunt tegen Manchester United verzekerd van lijfsbehoud. De formatie van basisklant Davy Pröpper en bankzitters Jürgen Locadia en Tim Krul versloeg de nummer twee vrijdagavond met 1-0.

Brighton viert handhavingsfeest tegen armetierig Man Utd

United staat al ongeveer het hele seizoen tweede en is al verzekerd van een topvierklassering, oftewel een Champions League-ticket voor volgend seizoen. Daarom zal de club van manager José Mourinho 19 mei al rood omcirkeld hebben in de agenda, dan staat immers de FA Cup-finale tegen Chelsea op het menu. Aan de kant van United was toch niet echt sprake van een B-team, al ontbraken Alexis Sánchez en Romelu Lukaku vanwege blessures. Daley Blind was eveneens niet in de wedstrijdselectie opgenomen.

Al in de derde minuut leek United op voorsprong te komen. Een vrije trap van Marcus Rashford werd door Marouane Fellaini dusdanig van richting veranderd dat doelman Mathew Ryan kansloos was. De goal van de Belg, die tegen Arsenal nog matchwinner werd, werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Statistieken
De afgekeurde treffer leidde gek genoeg een periode van dreiging van de thuisclub in. Een fantastische knal van Glenn Murray, die Locadia op de bank hield, werd op al even fraaie wijze uit het doel geranseld door doelman David De Gea. Omdat Rashford even later naliet in kansrijke positie Anthony Martial aan te spelen, gingen de ploegen rusten zonder treffers. In de rust bleek uit de statistieken nog meer hoe pover United in het eerste bedrijf voor de dag gekomen was. De actie waarbij Rashford verzuimde zijn ploeggenoot aan te spelen bleek de enige keer (!) dat United de bal had aangeraakt in het vijandelijke zestienmetergebied.

Feest bij Brighton, dat volgend jaar wederom actief is op het hoogste niveau.
Feest bij Brighton, dat volgend jaar wederom actief is op het hoogste niveau.

In de tweede helft viel al snel een klein beetje dreiging van de gasten (schotje Paul Pogba) te noteren, maar brak in de 57ste minuut de feestvreugde los. José Izquierdo gaf de bal al glijdend voor op Pascal Gross, die zijn kopbal weggehaald zag worden door Marcos Rojo. De Argentijnse verdediger had dat van net achter de lijn gedaan, want het horloge van arbiter Craig Pawson gaf de onverbiddelijke duidelijkheid: 1-0.

Door die stand werd de wedstrijden wel meer open, maar vielen er geen treffers meer. Brighton riep om een penalty toen de bedrijvige Anthony Knockaert naar de grond ging en een vrije trap van Juan Mata en pegels van Rashford troffen geen doel meer. Ook een slotoffensief bood de topclub geen soelaas meer.

Omdat het bij 1-0 bleef kon het feest van de thuisploeg na het laatste fluitsignaal helemaal losbarsten. De knappe handhaving is immers een feit omdat nummer zeventien (Swansea City) en achttien (Southampton) elkaar nog treffen en niet meer allebei boven de promovendus kunnen eindigen. West Bromwich Albion en Stoke City konden dat al niet meer. Locadia en Krul vierden het feestje vanaf de bank mee, aangezien hen geen minuten meer gegund werden door coach Chris Hughton.

Matige spel
Voor United is de zo zeker lijkende twee plek inmiddels iets minder zeker. Liverpool heeft met nog twee duels te gaan vijf punten minder, maar Tottenham Hotspur kan tot op drie punten komen. Bovendien zal de nederlaag, zeker gezien het matige spel, een klein deukje in het vertrouwen richting de FA Cup-finale zijn voor Mourinho & co.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.