Brighton ontsnapt na eigen goal Van Hecke, Kluivert is matchwinner

Brighton & Hove Albion heeft zich zaterdagmiddag ten koste van Stoke City met veel moeite geplaatst voor de volgende ronde in het FA Cup-toernooi. Bournemouth ontsnapte ook, uit tegen Queens Park Rangers.

Stoke City
Stoke City
2 - 4
Brighton & Hove Albion

De verhalen over lastige uitwedstrijden in het Bet365 Stadium waar het altijd zo waait, waren ongetwijfeld ook bekend bij de selectie van Brighton. The Seagulls waren gewaarschuwd voor een lastige middag, ondanks het feit dat Stoke momenteel slechts negentiende staat in het Championship. De opdracht werd al vroeg in de wedstrijd nog wat zwaarder. Jan Paul van Hecke kwam in de zestiende minuut tijd tekort om goed te handelen bij een lage voorzet en werkte de bal nogal ongelukkig voorbij zijn eigen doelman Bart Verbruggen: 1-0.

De schade werd vlak voor rust hersteld door Brighton, dat op gelijkte hoogte kwam via linkervleugelverdediger Pervis Estupiñán. Na een rake kopbal van Lewis Dunk uit een cornervariant (1-2) leek Brighton even op weg naar een simpele zege. Stoke toonde echter veerkracht. Voormalig Vitessenaar Lewis Baker trok de stand na ruim een uur weer gelijk: 2-2.

Het was João Pedro die Brighton hielp uitschakeling of een replay te voorkomen. De Braziliaanse spits maakte met een knappe kopbal in de 71ste minuut de 2-3. Even later gooide hij de wedstrijd in het slot op aangeven van Van Hecke, die was opgestoomd en de bal op precies het juiste moment met de juiste snelheid meegaf aan de aanvaller. De matchwinner bepaalde de eindstand op 2-4.

Queens Park Rangers
2 - 3
AFC Bournemouth

AFC Bournemouth presteert dit seizoen onder de Baskische manager Andoni Iraola erg verdienstelijk in de Premier League. Des te verrassender was het dat The Cherries op Loftus Road halverwege de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aankeken. QPR had vlak voor rust binnen drie minuten twee keer gescoord, via Sinclair Armstrong en Lyndon Dykes.

Iraola probeerde met een dubbele wissel bij de start van de tweede helft een comeback in te leiden. Justin Kluivert was een van de invallers en uitgerekend de Nederlander vertolkte een beslissende rol. Nadat Marcus Tavernier voor de aansluitingstreffer had gezorgd en Kieffer Moore voor de gelijkmaker had getekend, eiste Kluivert in de 69ste minuut de hoofdrol op. De van AS Roma overgekomen aanwinst zag de ruimte in het strafschopgebied toen Philip Billing wilde voorgeven en knalde de bal van dichtbij op aangeven van de Deen binnen: 2-3. De nummer 23 van het Championship had op die treffer geen antwoord meer.