Brighton en Pröpper buigen laat voor dominant Manchester City

Manchester City heeft zaterdag het seizoen geopend met een overwinning op het gepromoveerde Brighton & Hove Albion: 0-2. De Engelse topclub haalde pas laat in de wedstrijd de trekker over, maar domineerde in het overgrote deel van het duel.

City-manager Pep Guardiola kon in de rust eigenlijk over alles tevreden zijn, behalve het aantal gemaakte doelpunten van zijn ploeg. Met liefst 78 procent balbezit waren de bezoekers duidelijk de baas, maar zij drukten dat nog niet uit op het scorebord. City kreeg er wel genoeg kansen voor. Brighton, met Davy Pröpper in de basis, hield vooral tegen. De andere Nederlandse nieuweling, Soufyan Ahannach, zat nog niet bij de selectie.

Gabriel Jesus werkte de bal wel in het doel, maar zijn treffer werd afgekeurd omdat hij de bal kort daarvoor met zijn hand toucheerde. Niet lang daarna moest Brighton-doelman Mathew Ryan redding brengen op een kopbal van de jonge Braziliaan op aangeven van Sergio Agüero. Brighton kreeg slechts één kleine kans, maar ging wel met een virtueel punt de kleedkamer in.

Davy Pröpper troeft Kevin de Bruyne af.

Pas in de tweede helft kreeg de thuisploeg goede kansen op een goal. Doelman Ederson redde op een schot van Lewis Dunk en kort daarna vuurde Pröpper naast. Aan de andere kant schoot Gabriel Jesus raak, maar werd het doelpunt wederom afgekeurd. Deze keer vanwege buitenspel.

De treffer van ploeggenoot Agüero na zeventig minuten telde wél. Kevin de Bruyne zag David Silva vrijlopen en passte op tijd. De Spanjaard gaf op zijn beurt de bal perfect op tijd mee aan zijn Argentijnse teamgenoot, die koel afrondde en City zo op 0-1 zette. Vijf minuten later maakte City met een beetje hulp een einde aan de hoop op een puntje die Brighton nog had. Dunk kopte een voorzet van invaller Fernandinho achter zijn eigen doelman: 0-2. City hoefde de wedstrijd daarna alleen nog uit te spelen.

City is één van de zes clubs die in de eerste speelronde tot nu toe drie punten pakte. Ook Huddersfield Town, Arsenal, Burnley, Everton en West Bromwich Albion wonnen hun wedstrijd.