Brazilië maakt zich na Neymar-show op voor Chili

Reacties

Brazilië heeft zich met groot gemak geplaatst voor de achtste finale. Tegen Kameroen kwam de koppositie in Groep A dankzij twee goals van Neymar geen moment echt in gevaar: 4-1. De vijfvoudige wereldkampioen toonde in de hoofdstad Brasilia bij vlagen aan wel degelijk te kunnen swingen. Zaak is nu dat ook aanstaande zaterdag tegen Chili te laten zien.

Brazilië maakt zich na Neymar-show op voor Chili

Dat Brazilië er na de teleurstellende 0-0 tegen Mexico in slaagde de harten van het thuispubliek  te heroveren bleek vooral vlak voor rust. Voor het eerst tijdens dit toernooi legden de Goddelijke Kanaries een aanval op de mat die in de buurt kwam bij wat alle Braziliaanse WK-helden in het verleden regelmatig lieten zien. Hulk vergat de samba-aanval echter te belonen met een doelpunt. Het zou de kroon zijn geweest op een overwegend goed optreden van het gastland.

Het missen van die kans veranderde weinig aan het feit dat Brazilië tegen Kameroen het niveau van een aanstaande wereldkampioen weer enigszins benaderde. In de duels met Kroatië (3-1) en Mexico (0-0) was dat nog allerminst het geval geweest, maar tegen het al uitgeschakelde Kameroen kon de ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari in grote delen van de wedstrijd rustig zijn gang gaan. Neymar was zoals gewoonlijk de grote roerganger.

Ook tegen Kameroen bleek dat Brazilië leunt op Neymar. Maandag maakte hij alweer zijn 34ste en 35ste goal van zijn interlandloopbaan.
Ook tegen Kameroen bleek dat Brazilië leunt op Neymar. Maandag maakte hij alweer zijn 34ste en 35ste goal van zijn interlandloopbaan.

Net als in de openingswedstrijd tegen Kroatië vond Neymar twee keer het net. Van beide doelpunten droop de klasse af. In de zeventiende minuut stuurde de 22-jarige steraanvaller een voorzet van Luiz Gustavo uiterst beheerst richting de verre hoek, tien minuten voor de rust zette hij Brazilië andermaal op voorsprong. Met zijn handelsmerk – naar binnen dribbelen en met rechts binnen schieten – herstelde hij de Braziliaanse voorsprong.

Want aanvankelijk leek het er nog op dat de Ontembare Leeuwen hun huid duur zouden verkopen. Joel Matip gaf zijn land na 26 minuten even hoop op een stunt toen hij een voorzet van Allan Nyom van dichtbij achter Júlio César tikte. Het was het logische gevolg van een sterke openingsfase van Kameroen, dat sinds het behalen van de kwartfinale tijdens het WK 1990 in Italië op een mondiale eindronde alleen nog won van Saoedi-Arabië (1-0, 2002).

Voor het eerst dit WK had Kameroen ook eens iets om te juichen. De goal van Joel Matip was de eerste en enige van de mondiale eindronde in Brazilië.
Voor het eerst dit WK had Kameroen ook eens iets om te juichen. De goal van Joel Matip was de eerste en enige van de mondiale eindronde in Brazilië.

Het doelpunt van Kameroen bracht de groepswinst van Brazilië dan ook geen moment in gevaar. Vier minuten na rust vergrootte Fred de marge naar twee goals met zijn eerste doelpunt van dit WK door bij de tweede paal een voorzet van David Luiz tegen de touwen te koppen. Zonder Neymar – de voorlopige topscorer van het WK met vier goals ging na 72 minuten naar de kant – leek de productie te stokken, maar Fernandinho maakte er in de slotfase toch nog 4-1 van.

En het was maar goed dat de middenvelder van Manchester City dat deed, want doordat Mexico in Recife heel even met 3-0 voorstond tegen Kroatië ging de zege in Groep A nog bijna aan de neus van Brazilië voorbij. Een confrontatie in de achtste finale met Nederland bleef echter uit, ook nadat Ivan Rakitic nog een eretreffer maakte voor de Kroaten. Daardoor is Chili zaterdag in Belo Horizonte de volgende opponent van Brazilië, dat de drie eerdere WK-confrontaties met groot gemak won (4-2 in 1962, 4-1 in 1998, 3-0 in 2010).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.