Brands spin in het web bij hyperambitieus Everton

Reacties

Everton wil met zevenmijlslaarzen opstomen richting de Premier League-top als de verhuizing naar het nieuwe stadion zijn beslag heeft gekregen. Technisch directeur Marcel Brands speelt een belangrijke rol in de ambitieuze plannen.

Brands spin in het web bij hyperambitieus Everton

Het nog te bouwen stadion op Bramley Moore Dock moet een vliegwiel worden om de gevestigde orde aan te vallen, zo kondigde algemeen directeur Denise Barrett-Baxendale dinsdag aan tijdens de algemene vergadering van de club. 'Het doel? Meedoen om kampioenschappen en prijzen', aldus Barrett-Baxendale. 'We willen niet alleen cups, maar ook landstitels winnen. Het is een extreem grote uitdaging.'

Everton beleefde zijn laatste echte hoogtijdagen in de jaren tachtig. The Toffees legden in 1985 beslag op de Europa Cup voor Bekerwinnaars en vierden in 1987 hun voorlopig laatste landstitel. De financiële middelen van eigenaar Farhad Moshiri moeten Everton helpen om de kloof met de fameuze topzes te dichten. 'Een nieuw stadion is noodzakelijk. We hebben simpelweg geen keuze, er ligt geen plan B of C. Het is allemaal heel duur, maar ik heb toch al 250 miljoen pond uitgegeven om een 'museumclub' te veranderen in een competitief elftal.'

In de jaren tachtig deed Everton bijna elk seizoen mee om de prijzen. In 1986 ging de FA Cup-finale verloren van Liverpool, ondanks een treffer van Gary Lineker.
In de jaren tachtig deed Everton bijna elk seizoen mee om de prijzen. In 1986 ging de FA Cup-finale verloren van Liverpool, ondanks een treffer van Gary Lineker.

Barrett-Baxendale werd in mei 2018 aangesteld door Moshiri. De bestuurder greep meteen keihard in door zowel manager Sam Allardyce als sportief directeur Steve Walsh weg te sturen. Brands werd aangesteld als de man die waakt over het technische beleid. De Nederlander wordt ook onderdeel van het bestuur, zo werd dinsdag duidelijk. 'Brands is nu verantwoordelijk voor onze overkoepelende voetbalstrategie, van de jeugdacademie tot en met het eerste team', liet Barrett-Baxendale weten.

Prestaties Everton in het afgelopen decennium:

Seizoen Eindstand
2009/10 8
2010/11 7
2011/12 7
2012/13 6
2013/14 5
2014/15 11
2015/16 11
2016/17 7
2017/18 8
2018/19 11*

* Na 21 speelrondes.

Eind 2018 ging Brands in gesprek met VI al in op het belang van het nieuwe stadion. 'Als wij naar zestigduizend toeschouwers gaan, kunnen we weer wat stappen maken. Als we goed beleid voeren en we de juiste coach hebben, kunnen we ver komen.' De voormalige td van PSV vertelde ook dat hij geen vaste opdracht mee heeft gekregen.

'Maar als we van de topzes in Engeland, straks wellicht met het nieuwe stadion, een topzeven kunnen maken, dan hebben we het heel goed gedaan. Het transferbeleid moet goed zijn. Van de tien spelers, moeten er acht goed zijn, mag er twijfel zijn over één en mag er één mislukken. Dat gaat vooralsnog heel goed en dat helpt mij weer direct voor de toekomst. Ik breng nieuwe ideeën mee en kijk verder dan het eerste elftal. Dat is hier vrij vernieuwend.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Everton
Meer over Everton
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.