Peter Bosz heeft twee nederlagen op rij weer eens gewonnen in de Bundesliga, waardoor Bayer Leverkusen als nummer zes van de Bundesliga aan de winterstop begint. RB Leipzig is zo goed als zeker Herbstmeister, of er moet een groot wonder komen in Berlijn bij het duel tussen Hertha BSC en nummer twee Borussia Mönchengladbach.

FSV Mainz 05
0 - 1
Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen wilde in Mainz de weg omhoog weer inslaan na twee nederlagen op rij in de Bundesliga. Bij het gemors in de laatste wedstrijden was veel van de kritiek gericht op Kai Havertz, de smaakmaker die zijn normale niveau niet haalde en zaterdagmiddag misschien wel zijn laatste wedstrijd voor de ploeg van Peter Bosz speelde. Er zouden gesprekken zijn geweest met onder meer Manchester United en Manchester City.

Havertz kon tegen Mainz opnieuw het verschil niet maken. Met Jean-Paul Boëtius als nummer 10 had de thuisploeg de beste kansen. Bosz had het aan doelman Lukas Hradecky te danken dat de rust werd gehaald zonder tegengoal. Tegen de verhouding in leek Leverkusen in de 65ste minuut op voorsprong te komen. Nadiem Amiri hielp na een onderschepping Kevin Volland aan een niet te missen kans en de spits zorgde voor de 0-1. De VAR bekeek de aanval nog eens terug en er werd geoordeeld dat Amiri hands maakte bij het veroveren van de bal.

De hoop op een zege bij Bosz kreeg daarna een flinke knauw. Leverkusen moest met tien man verder na de tweede gele kaart voor Wendell. Des te wonderbaarlijker was het dat Leverkusen tóch nog won. Bij een counter gaf Volland perfect voor op Lucas Alario en de invaller groeide met een intikker in de extra tijd uit tot de matchwinner: 0-1. Leverkusen is daardoor weer naar de subtop geklommen.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

Leipzig veroverde een week geleden de koppositie op Borussia Mönchengladbach, maar die ploeg kwam midweeks weer op gelijke hoogte omdat Leipzig punten liet liggen bij Borussia Dortmund (3-3). Tegen Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw in de basis stond, kwam de formatie van trainer Julian Nagelsmann pas laat op gang. De bezoekers kwamen na acht minuten zelfs op voorsprong via Florian Niederlechner, die uit een voorzet vanaf de rechterkant raak schoot.

Dat was ook meteen het enige schot op doel dat Augsburg in de eerste helft loste. Leipzig ging in de achtervolging en ondanks kansen van Dayot Upamecano, Patrik Schick en Christopher Nkunku stond het bij rust nog 0-1. Pas daarna stelde Leipzig orde op zaken. Konrad Laimer krulde de bal halverwege de tweede helft raak voor 1-1, waarna Schick in de slotfase voor de voorsprong zorgde op aangeven van Nkunku. Yussuf Poulsen bepaalde de eindstand vervolgens op 3-1, waardoor Leipzig in ieder geval voor even alleen aan kop gaat. Gladbach speelt later op de zaterdag uit tegen Hertha BSC.

Schalke 04
Schalke 04
2 - 2
SC Freiburg
SC Freiburg

Schalke moest winnen om de eerste seizoenshelft te eindigen in de Bundesliga-top en begon in ieder geval goed. Bij een snelle tegenaanval gleed Suat Serdar de bal binnen, om zo in de 26ste minuut voor de voorsprong te zorgen tegen het verrassend goed presterende Freiburg. Het elftal van trainer Christian Streich was als nummer zeven van Duitsland aan het duel in Gelsenkirchen begonnen en kwam ook knap terug in de wedstrijd. Nils Petersen bracht Freiburg verdiend op gelijke hoogte door een strafschop te benutten.

Freiburg draaide de wedstrijd zelfs helemaal om. Tot grote frustratie bij Schalke ging de bal een kwartier na de gelijkmaker opnieuw op de stip. Dit keer bleef Vincenzo Grifo koel vanaf elf meter: 1-2. Schalke nam veel risico om pas de tweede thuisnederlaag van het seizoen te voorkomen en dat betaalde zich uit. Invaller Ahmed Kutucu knalde de bal vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig binnen en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2.

1. FC Köln
1. FC Köln
1 - 0
Werder Bremen

Het Werder Bremen van Davy Klaassen is de eerste seizoenshelft geëindigd met een flinke tik. De bezoekers kregen in het duel met de directe concurrent amper kansen en in de 39ste minuut ging het achterin mis. Na een lange bal legde Dominick Drexler de bal goed breed op Jhon Cordoba, die simpel voor de 1-0 zorgde. Dat was direct in het enige doelpunt in de armoedige wedstrijd. De situatie van Bremen is uiterst zorgwekkend, de ploeg die volgens Klaassen mikt op een plek in de subtop staat na vier nederlagen op rij zestiende.