Borussia Dortmund rekent op flitsende wijze af met 'vrijdagploeg' van Dost

Borussia Dortmund heeft vrijdag op eenvoudige wijze afgerekend met Eintracht Frankfurt. In eigen huis kwam de titelkandidaat geen moment in gevaar en scoorde het zelf viermaal, met name dankzij een sterke tweede helft.

Dortmund was toe aan een positieve ervaring na de eliminatie in de strijd om de DFB-Pokal en de spectaculaire nederlaag van vorige week tegen Bayer Leverkusen (4-3). In Eintracht Frankfurt troffen Die Schwarz-Gelben een dankbare tegenstander. Al na tien minuten raakte Raphaël Guerreiro met een fraaie vrije trap de paal.

De volgende serieuze kans was wél raak. Kort nadat Achraf Hakimi al dicht bij een doelpunt was gekomen schoot Lukasz Piszczek vanaf de rand van het zestienmetergebied binnen in de rechterhoek. De verdediger, die al vijftien maanden niet had gescoord in de Duitse competitie, kroonde zich daarmee tot één van de oudste doelpuntenmakers ooit bij zijn club.

Piszczeks doelpunt was de opmaat naar een forse uitslag voor Dortmund. Een paar minuten na rust zorgde Jadon Sancho voor 2-0. Axel Witsel bediende de flankspeler op maat, waarna Sancho naar binnen trok. Eintracht-aanvoerder David Abraham was gauw gezien en daarna maakte hij het beheerst af met een schot in de hoek. Met zijn dertiende competitietreffer van het seizoen vestigde Sancho een nieuw persoonlijk record: zijn oude stond op twaalf.

Eintracht speelde inmiddels met Bas Dost in de ploeg: de Nederlander was aan het begin van de tweede helft binnen de lijnen gekomen, maar kon niet verhinderen dat het een zeer teleurstellende avond werd. Amper bekomen van Sancho's doelpunt incasseerde Eintracht namelijk ook de 3-0. Hakimi en Sancho combineerden erop los, waarna Erling Haaland van dichtbij binnentikte. In zijn vijfde wedstrijd maakte de spits zo alweer zijn achtste doelpunt.

Daar bleef het niet bij. Met nog een kleine twintig minuten op de klok bediende Hummels op fraaie wijze Hakimi, die Haaland aanspeelde. De aanvaller verloor de bal snel, maar Guerreiro was er als de kippen bij om het te proberen. En met succes: zijn harde schot van een meter of achttien verdween in de hoek. Kevin Trapp voorkwam een vijfde goal met een redding op een schot van Thorgan Hazard.

Voor Eintracht zat de afstraffing er daarmee op. Tot de ontmoeting met Borussia Dortmund verliepen de vrijdagavonden vrijwel altijd zonder verlies: slechts één van de laatste achttien Bundesliga-duels die de ploeg op vrijdag afwerkte ging verloren.