Bosz pijnigt Dortmund, hoofdrol Sinkgraven in doldwaze voetbalshow

In een ronduit zinnenprikkelende wedstrijd heeft Bayer Leverkusen op spectaculaire wijze gewonnen van Borussia Dortmund, de ex-club van trainer Peter Bosz. In de negentig minuten durende reclamespot voor voetbal was er een late hoofdrol voor Daley Sinkgraven.

Bayer Leverkusen
4 - 3
Borussia Dortmund

Het duel in de BayArena was natuurlijk een weerzien tussen meerdere oude bekenden. Zo was Bosz vanaf de zomer van 2017 precies 163 dagen lang trainer van BVB, dat toptalent Julian Brandt deze zomer overnam van Leverkusen. De spelmaker begon als nummer 10 achter spits Erling Braut Haaland, die voor de tweede keer in de basis begon, nadat hij in zijn eerste 136 speelminuten in de Bundesliga al goed was voor zeven (!) doelpunten en ook in 44 bekerminuten al één keer wist te scoren.

De Noorse sensatie kreeg ook al vroeg de eerste kans, maar na een heerlijke aanval was zijn aanname niet goed. Niet veel later was het juist aan de andere kant wél kassa, toen Kevin Volland na een fraaie pass van Nadiem Amiri koeltjes raak schoot in de verre hoek. Die treffer bleek de inleiding van een werkelijk héérlijke eerste helft, waarin Mats Hummels de gelijkmaker binnenkopte uit een corner van Jadon Sancho.

Het was daarna echter een nog niet genoemde 'reünie-speler' die de aandacht voor zich opeiste. Emre Can (door Dortmund onlangs overgenomen van Juventus, met een verleden bij Leverkusen) besloot van grote afstand uit te halen en schilderde de bal schitterend in de kruising. Daarmee was de heerlijke koek voor wat betreft de eerste helft nog niet op, want beide ploegen gingen met 2-2 aan de thee. Jonathan Tah hield de bal bij de achterlijn knap binnen, waarna Volland zijn tweede van de avond kon binnenschieten.

Na rust ging het spektakel vrolijk verder. Achraf Hakimi vond Sancho in de 52ste minuut met een lage voorzet, de jonge Engelsman liet vervolgens simpel zijn dertiende doelpunt van het seizoen noteren. Daar ging echter een streep doorheen: de VAR riep scheidsrecher Markus Schmidt naar het tv-scherm omdat de zeventienjarige BVB-invaller Giovanni Reyna in aanloop naar die goal een overtreding maakte, waarna de goal terecht werd afgekeurd. Diezelfde Reyna schoot de bal niet veel later tegen de paal, iets wat Kai Havertz even later ook deed toen hij één-op-één met Dortmund-keeper Roman Bürki kwam.

Sportieve wraak
Een doelpunt kon niet uitblijven, en dat gebeurde dus ook niet. Direct na de kans van Havertz verzorgden Haaland, Hakimi en Sancho met een vlotte combinatie de schitterende inleiding voor de 2-3 van de mee opgestoomde back Raphaël Guerreiro. Daarmee leken de bezoekers de genadeklap te hebben uitgedeeld, maar een doldwaze slotfase zorgde voor enorme vreugde bij Bosz.

Dat begon in de 81ste minuut. Can hield de doorgebroken Volland met een knappe sliding van zijn hattrick af, maar de bal belandde precies voor de voeten van Leon Bailey, die de stand weer gelijktrok. Leverkusen rook bloed en scoorde nauwelijks een minuut na de 3-3 wéér. Bailey bereikte Sinkgraven met een hakje, de Nederlandse back verstuurde een puntgave voorzet, die door Lars Bender werd binnengekopt.

Bij 4-3 bleef het, omdat er niet nóg een sensationele twist kwam. Daarmee neemt Bosz sportieve wraak op de club die hem op straat zette: het is voor het eerst in drie pogingen dat hij heeft gewonnen van Dortmund. Leverkusen stijgt bovendien naar de vijfde plek.