Borussia Dortmund hijst stormbal na stortvloed aan tegengoals

Op bezoek bij Tottenham Hotspur kwam woensdag het pijnpunt van Borussia Dortmund andermaal aan de oppervlakte. De beschuldigende vinger ging richting de defensie.

De stemming is veranderd. De hosanna-sfeer heeft plaatsgemaakt voor een situatie met signalen van een ontluikende crisis. Borussia Dortmund toont de laatste weken vooral een defensieve kwetsbaarheid, getuige ook de negen tegengoals in drie duels. De gevolgen van de stortvloed aan tegendoelpunten is groot. In de strijd om de DFB Pokal leidde het vorige week tot een uitschakeling na strafschoppen door Werder Bremen (3-3). Vier dagen later leverde BVB in de titelstrijd ondanks een 3-0 voorsprong twee punten in tegen 1899 Hoffenheim.

In de Champions League incasseerde Dortmund woensdag opnieuw drie goals. De 3-0 nederlaag in Londen tegen Tottenham Hotspur lijkt het voorportaal van een uitschakeling. Voor keeper Roman Bürki is het aanleiding om de noodklok te luiden.

'We hebben problemen met robuuste ploegen, omdat we die niet kunnen tegenhouden', zei de doelman over de kwetsbaarheid. 'Het is nu al een paar weken dat we bij standaardsituaties en bij voorzetten vanaf de zijkant niet goed genoeg verdedigen. We zijn gewoon te weinig daadkrachtig en soms ook niet attent. We moeten rigoureus verdedigen.'

Trainer Lucien Favre weet dat zijn ploeg het wel kan, alleen lukt het de laatste weken niet die lijn negentig minuten vol te houden. 'We hebben in de eerste helft god gespeeld, goed verdedigd. Maar dat doelpunt direct na rust was een cadeautje. Ook de 2-0 was onnodig.'

Favre wil nog even niet denken aan de return. 'Die is over drie weken. We moeten ons nu stap voor stap richten op de Duitse titelstrijd. 3-0 is veel, maar je weet nooit. We zullen zien.'