Klaassen en co winnen zinderend bekerduel in Dortmund

Werder Bremen heeft zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinale van de strijd om de DFB Pokal. Borussia Dortmund moest zich na penalty's gewonnen geven.

Borussia Dortmund
ns
3 - 3
Werder Bremen

Borussia Dortmund kampte met keepersproblemen in de aanloop naar het bekerduel met Werder Bremen. Zowel eerste keeper Roman Bürki als zijn vervanger Marwin Hitz was geveld door ziekte. Daardoor werd Eric Oelschlägel voor de leeuwen gegooid tegen notabene zijn oude club.

De 23-jarige doelman, die normaal gesproken zijn wedstrijden speelt in Regionalliga West met Borussia Dortmund 2, moest bij zijn debuut in de BVB-hoofdmacht al snel buigen. Milot Rashica veranderde met de punt van zijn schoen de vrije trap van Max Kruse zodanig van richting dat Oelschlägel kansloos was.

De goalie herstelde zich van de vroege tegenvaller, zoals dat ook gold voor Borussia Dortmund. Dat herstel culmineerde in de gelijkmaker in de extra tijd van de eerste helft. Marco Reus schoot de bal uit een vrije trap van de rand van het strafschopgebied over de muur in het Werder-doel.

In de tweede helft van de spannende ontmoeting toonden beide ploegen zich gevaarlijk. Kruse was in de slotfase van de reguliere speeltijd dicht bij een Werder-treffer. Oelschlägel redde echter met een knappe reflex, zodat de van richting veranderde vrije trap niet het voor de gasten gewenste resultaat opleverde. Aan de andere kant redde de lat Werder bij een kopbal van Thomas Delaney.

Een beslissing in de reguliere speeltijd bleef achterwege, waardoor Bundesliga-koploper Dortmund voor de derde keer dit seizoen aangewezen was op extra tijd om de bekerhoop in leven te houden. In de vorige twee rondes in het bekertoernooi wees BVB na verlengingen achtereenvolgens SpVgg Greuther Fürth en Union Berlin terug.

Werder, waar Davy Klaassen de volle 120 minuten volmaakte, leek datzelfde lot te ondergaan toen Christian Pulisic in de 105de minuut de 2-1 maakte. Enkele minuten later bracht invaller Claudio Pizarro de wedstrijd weer in evenwicht door na een knappe aanname de bal langs Oelschlägel te tikken.

De rol van Werder-redder in nood was in de 118de minuut weggelegd voor Martin Harnik, die met een rake kopbal de 3-2 van Achraf Hakimi wegpoetste. Oelschläglel ging niet geheel vrijuit bij de 3-3 van de gasten. Zijn kans zich te revancheren kwam in de strafschoppenreeks.

Maar daarin toonde zijn Werder-collega Jiri Pavlenka zich van zijn beste kant. Hij stopte de pogingen van Paco Alcácer en Maximilian Philipp, waardoor Werder mede dankzij een benutte penalty van Klaassen als winnaar het veld kon verlaten.