Tottenham Hotspur heeft een geweldige uitgangspositie voor het bereiken van de kwartfinale van de Champions League na een thuiszege op Borussia Dortmund. Op Wembley waren Heung-Min Son en Jan Vertonghen bepalend voor de Engelsen.

Tottenham Hotspur
3 - 0
Borussia Dortmund

Voor Spurs-manager Mauricio Pochettino is het door de blessures van Dele Alli en Harry Kane al weken schaven aan zijn Plan B, C en D. Tegen Dortmund koos de Argentijn voor een tweemansaanval bestaande uit Lucas Moura en Son, met daar kort achter Christian Eriksen. Dat Spurs offensief zeker niet op zijn sterkst is, was woensdagavond zeker in de eerste helft ook overduidelijk. Tottenham begon nog aardig en kreeg via Lucas de eerste schietkans. Het schot van de Braziliaan zoefde net naast, waarna al het gevaar lange tijd van de bezoekers kwam.

Bij Dortmund had Lucien Favre zo zijn eigen zorgen door blessures van onder anderen Marco Reus, Julian Weigl en Paco Alcácer. Op de flanken koos de coach naast smaakmaker en Londenaar Jadon Sancho voor Christian Pulisic, die in de zomer naar Chelsea vertrekt. De Engelsen kregen al snel te zien wat ze van de Amerikaan kunnen verwachten in de Premier League. Spurs had grote moeite met de snelheid van Sancho en Pulisic, die keer op keer in de ruimtes achter de vleugelverdedigers opdoken. Dortmund speelde de kansrijke situaties alleen vaak te slordig uit. De grootste kans van de eerste helft was voor Dan-Axel Zagadou. Uit een uitstekende voorzet van Sancho kopte de linksback van BVB de bal via Juan Foyth naar de linkerhoek. Met een geweldige reflex haalde Hugo Lloris de bal net voor de lijn weg.

De redding van Hugo Lloris op de kopbal van Dan-Axel Zagadou.

Tottenham mocht van geluk spreken dat het schadevrij de rust had gehaald, nadat zowel Lucas als Son in de eerste helft amper was gevonden. Pijnlijk genoeg voor Dortmund ging het bij de eerste keer dat de Zuid-Koreaan goed in stelling werd gebracht ook direct flink mis voor de Duitsers. Achraf Hakimi verspeelde de bal slordig op zijn eigen helft en na de bal snel te hebben gekregen van Eriksen gaf Vertonghen perfect voor op Son, die in de ruimte achter Zagadou was gedoken en met zijn volley doelman Roman Bürki kansloos liet: 1-0.

Son onderstreepte met zijn goal in de 47ste minuut - het eerste schot op doel van Spurs - nog maar eens zijn enorme waarde. Zeker nu Alli en Kane afwezig zijn, zijn de Londenaren enorm afhankelijk van de aanvaller die sinds begin december nu al dertien gescoord heeft. Tottenham had de laatste twaalf duels waarin de voormalige speler van Hamburger SV en Bayer Leverkusen scoorde telkens gewonnen en ook nu ging het niet meer mis.

Dortmund was na de goal veel minder gevaarlijk dan in de eerste helft. Spurs controleerde de wedstrijd en zocht voorzichtig naar de 2-0. Lucas was dicht bij een goal, maar zijn schot werd geblokt door Thomas Delaney. Bij Tottenham dachten ze daarbij aan hands, maar scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz en de VAR oordeelden anders. De tweede goal kwam er in de 83ste minuut alsnog. Weer veroverde Tottenham de bal op de helft van Dortmund en weer werd de ploeg van Favre te kijk gezet met een snelle voorzet. Dit keer was de als linkerwingback spelende Vertonghen het eindstation en Serge Aurier de aangever. De Belg scoorde eveneens met een volley.

De avond werd almaar mooier voor de thuisploeg en kreeg een passend slotstuk. Uit een corner van Eriksen bepaalde de ingevallen Fernando Llorente de eindstand op 3-0. Over drie weken is de return en dan zijn Alli en Kane waarschijnlijk ook weer fit. Het maakt de uitgangspositie voor Tottenham alleen maar beter.