Borussia Dortmund haalt op emotionele avond tonnen binnen voor Oekraïne

De benefietwedstrijd tussen Borussia Dortmund en Dinamo Kiev (2-3) is dinsdagavond een groot succes geworden. In totaal werd er 400.000 euro ingezameld voor het goede doel.

Drie dagen na de 3-1 nederlaag tegen Bayern München, die ervoor zorgde dat Der Rekordmeister opnieuw kampioen van Duitsland werd, speelde Dortmund in het eigen Signal Iduna Park een benefietwedstrijd tegen Dinamo. Op het duel, dat in een 2-3 zege voor Dinamo eindigde, kwamen zo'n 35.000 toeschouwers af. Onder hen veel Oekraïners, die gratis naar binnen mochten. Er werd in totaal vier ton opgehaald voor verschillende projecten ten gunste van Oekraïne.

Na het Oekrainese volkslied werd de wedstrijd op gang gebracht door de dertienjarige Nikita Semenov, die met zijn moeder vanuit Kiev naar Berlijn was gevlucht. Een ander bijzonder moment was de invalbeurt van de naar Dortmund gevluchte Alan Aussi. Hij kwam na een halfuur in de ploeg voor Erling Haaland. Aussi houdt momenteel zijn conditie op peil bij de beloftenploeg van Dortmund.

De eerste helft stond onder leiding van Patrick Ittrich, die in de rust plaatsmaakte voor de uit Oekraïne gevluchte FIFA-scheidsrechter Denys Schurman. Dinamo begon met acht Oekraïnse internationals en won dankzij doelpunten van Vitaliy Buyalskyi en Vladyslav Vanat (2). Namens Dortmund scoorden jeugdspelers Jamie Bynoe-Gittens en Tom Rothe.