Bondscoach Portugal verkijkt zich op Oranje: 'Ik neem de schuld op me'

Fernando Santos heeft zich naar eigen zeggen niet goed genoeg voorbereid op de oefeninterland tegen Nederland van maandag (0-3). De bondscoach van Portugal nam na afloop de schuld van de nederlaag op zich.

'Dit is een hard resultaat waar we natuurlijk ontevreden over zijn', zei hij maandag tegen de aanwezige media. 'Op basis van wat ik gezien heb in de wedstrijd van Nederland tegen Engeland heb ik getracht de beste tactiek te vinden om Nederland te bespelen. Dat is onvoldoende gelukt en dat is mijn verantwoordelijkheid.'

Santos, die tegen Nederland de grootste nederlaag in zijn tijd als bondscoach leed, was te spreken over de manier waarop Oranje zijn ploeg uitspeelde. 'Ze verdienen de complimenten. Ze verdedigden erg goed met gesloten linies, wij kregen nauwelijks ruimte. In de eerste helft kregen ze vier kansen, drie gingen erin. Dan maak je maximaal gebruik van de mogelijkheden. Wij speelden niet goed genoeg en dat is onze eigen schuld, maar het ligt ook aan de tegenstander.'

In de tweede helft kwam Portugal beter voor de dag. 'We hebben er in de rust even goed over gepraat. Na rust waren we meer een team en kregen we nog kansen. Ik wilde ervoor zorgen dat Nederland niet hetzelfde kon doen als in de eerste helft. We verdienden een goal, helaas viel die niet. De felicitaties gaan naar Nederland en de verantwoordelijkheid voor deze nederlaag ligt bij mij.'

Samenvatting: Portugal - Nederland.