Bondscoach Jong Oranje: Jans, Rutten of Van Nistelrooy?

Reacties

Jong Oranje zit al bijna drie maanden zonder bondscoach. Het speelschema voor het EK van 2019 is inmiddels bekend, wie de talenten moet gaan trainen nog niet. VI geeft de KNVB een voorzetje.

Bondscoach Jong Oranje: Jans, Rutten of Van Nistelrooy?

Engeland, Oekraïne en Schotland, maar ook Letland en Andorra. Jong Oranje weet sinds vorige week wie het tegenkomt in de aanloop naar het EK van 2019. Het eerste duel staat gepland op 1 september 2017, thuis tegen Engeland. De vraag die nog rest: wie zit er op de bank?

Jong Oranje is sinds november 2016 stuurloos. Art Langeler zat bij de laatste oefeninterland - een wedstrijd tegen Portugal - als interim-trainer op de bank. Hij nam tijdelijk de taken over van Fred Grim, die in september werd toegevoegd aan de technische staf van bondscoach Danny Blind.

De voetbalbond moet oppassen dat Jong Oranje geen zorgenkindje wordt. De laatste twee eindtoernooien werden gemist en bovendien versleet de voetbalbond sinds de zomer van 2014, toen Albert Stuivenberg vertrok, drie trainers. Het is zaak dat er nu een trainer wordt aangesteld die niet alleen met de jeugdige selectie gaat presteren, maar ook eentje die de rit uitzit. De voetbalbond zelf wil de tijd nemen voor een nieuwe aanstelling, VI doet vast enkele aanbevelingen.

Art Langeler
De 46-jarige trainer uit het Gelderse Lochem ging de boeken in als de laatste bondscoach van Jong Oranje. Langeler verwierf landelijke bekendheid toen hij met PEC Zwolle promoveerde naar de Eredivisie. De Zwollenaren maakten indruk met aanvallend en attractief voetbal. In 2013 verruilde hij het trainingsveld voor het kantoor. PSV trok hem aan als hoofd opleidingen. Hij legde er samen met onder meer technisch directeur Marcel Brands de basis voor het toekomstig PSV.

Art Langeler als bondscoach van Jong Oranje, eind 2016.
Art Langeler als bondscoach van Jong Oranje, eind 2016.

In Eindhoven waren ze graag langer met de hoofd opleidingen doorgegaan, maar de trainer besloot het trainingspak weer aan te trekken. Hij wil vanaf deze zomer weer dagelijks op het veld staan. Zo flirtte hij eerder al openlijk met SC Heerenveen.
Zijn drang om dagelijks op het veld te staan maakt een definitieve overstap naar Zeist niet aannemelijk. Wel is Langeler een geschikte kandidaat voor de functie. Hij heeft ervaring met opleiden, kent de Zeister bossen én staat voor herkenbaar voetbal.

Ron Jans
Op het winterse trainingskamp in Spanje bracht hij zelf het nieuws naar buiten: deze zomer verlaat Jans PEC Zwolle. De club waar hij voor eeuwig in de geschiedenisboeken zal staan. De bekerwinst, de Johan Cruijff Schaal én Europees voetbal met PEC. De 58-jarige trainer is toe aan een nieuwe uitdaging.

Ron Jans wordt voor een wedstrijd geïnterviewd door Hans Kraay jr.
Ron Jans wordt voor een wedstrijd geïnterviewd door Hans Kraay jr.

Misschien ligt die uitdaging wel in Zeist. De naam van Jans is meerdere malen op de Zeister burelen gevallen. Een succesvolle trainer, met een eigen visie die bovendien heeft bewezen met talenten te kunnen werken. Een logische opvolger voor Langeler en bovendien vrij om in te stappen.

Henk ten Cate
Misschien dat u hem al uit het oog was verloren. Misschien dacht u wel dat Henk ten Cate met voetbalpensioen was. Maar niks is minder waar. De inmiddels 62-jarige Amsterdammer heeft nog steeds geen afscheid kunnen nemen van de voetballerij. Op dit moment is hij trainer bij Al Jazira.

Henk ten Cate in zijn tijd als trainer bij Sparta Rotterdam. Hier geeft hij Henk Dijkhuizen aanwijzingen.
Henk ten Cate in zijn tijd als trainer bij Sparta Rotterdam. Hier geeft hij Henk Dijkhuizen aanwijzingen.

De voormalig rechtsbuiten hoeft zijn oude dag niet meer veilig te stellen. Ten Cate heeft genoeg geld verdiend. De trainer doet alleen nog maar dat wat hij leuk vindt. De staat van het Nederlandse voetbal gaat hem enorm aan het hart. Op Europees niveau stelt Nederland steeds minder voor en ook Oranje worstelt met de vorm. Tegen vrienden en bekenden in de voetballerij heeft de Amsterdammer meermaals aangegeven graag wat te willen betekenen. Daarbij viel ook de job bij Jong Oranje. De gedachte prikkelt en met zijn ervaring zou Ten Cate niet alleen de vaderlandse talenten kunnen trainen maar ook in Zeist zijn visie kunnen delen. Met een jongere assistent naast hem een interessante optie voor de KNVB.

Fred Rutten
Fred Rutten is onlangs ontslagen bij Al-Shabab en zal geneigd zijn terug te keren naar Nederland. Waarom dan niet in de Zeister bossen?

Fred Rutten als trainer bij Feyenoord.
Fred Rutten als trainer bij Feyenoord.

Hij maakt zich evenals Ten Cate grote zorgen over de staat van het vaderlandse voetbal. Als ervaren trainer - Rutten is inmiddels al 54 jaar - zou het goed zijn wanneer hij dicht bij het vuur kwam te zitten. Bovendien zou hij de Nederlandse talenten kunnen opleiden. En waarom Rutten niet koppelen aan een jeugdige, ambitieuze trainer? Frank de Boer en Phillip Cocu leerden het vak onder de vleugels van bondscoach Bert van Marwijk. Een betere leerschool voor een net-afgezwaaide prof is er niet.

Ruud van Nistelrooy
Er zijn kenners die beweren dat de nieuwe groep talenten een voorbeeld nodig heeft. Iemand om tegenop te kijken. Langeler, Ten Cate en Rutten zegt de generatie Abdelhak Nouri en Steven Bergwijn weinig, maar wat gebeurt er als je een voormalig topspits voor de groep zet?

Van Nistelrooy als assistent-bondscoach bij Oranje. Is Jong Oranje zijn volgende klus?
Van Nistelrooy als assistent-bondscoach bij Oranje. Is Jong Oranje zijn volgende klus?

Ruud van Nistelrooy behaalde afgelopen jaar zijn trainersdiploma. De voormalig aanvaller van Manchester United is tegenwoordig actief in de jeugd van PSV. In Eindhoven wordt hij genoemd als toekomstig hoofdtrainer bij Jong PSV. Maar waarom niet meteen door naar Jong Oranje? Van Nistelrooy verliet in 2016 de technische staf van Danny Blind om zich volledig op PSV te kunnen richten. Zit een terugkeer erin? Ook voormalig ploeggenoot Mark van Bommel zou een geschikte kandidaat zijn, maar hij is nog als assistent actief bij het Saoedi-Arabië van Van Marwijk.

Orlando Trustfull
Waarom niet? Een oud-international die de jeugdopleidingen in Nederland als zijn broekzak kent. Werkte bij Oranje Onder-19 en Onder-17 en liep jarenlang in de Ajax-opleiding rond. Bovendien heeft hij ervaring als assistent-trainer.

Orlando Trustfull op de bank met Frank de Boer en Michel Kreek bij Internazionale.
Orlando Trustfull op de bank met Frank de Boer en Michel Kreek bij Internazionale.

Trustfull zit momenteel thuis nadat het avontuur van Frank de Boer bij Internazionale abrupt tot een einde kwam. De 46-jarige Amsterdammer heeft een goede naam opgebouwd in opleidingsland en krijgt bij Jong Oranje met Ajax-talenten als Nouri en Donny van de Beek te maken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.