Bondscoach Ecuador staat voor WK-start stil bij opvallende afwezige

Reacties

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador zegt dat de veelbesproken afwezige international Byron Castillo in gedachten bij de selectie zal zijn. Castillo ontbreekt in de WK-selectie van de groepsgenoot van Oranje vanwege een eerder geschil over zijn daadwerkelijke nationaliteit.

Bondscoach Ecuador staat voor WK-start stil bij opvallende afwezige
© Pro Shots

De voetbalbonden van Chili en Peru dienden in mei een klacht in bij de FIFA omdat Castillo, die voor de nationale ploeg van Ecuador in actie kwam tijdens de WK-kwalificatie, in Colombia zou zijn geboren en dus niet in Ecuador, zoals in de papieren stond. Na een onderzoek van de FIFA werd geen verdere actie ondernomen en Chili ging tevergeefs in beroep bij Hof van Arbitrage voor Sport (CAS).

Ecuador mocht daardoor 'gewoon' naar het WK, maar kreeg vanuit het CAS wel een straf opgelegd van een aftrek van drie punten voor de volgende WK-kwalificatiereeks en een boete van 100 duizend euro. Die kreeg de bond vanwege het gebruik van een 'document met bepaalde onjuiste informatie'. Om mogelijke nieuwe sancties te voorkomen besloot de Ecuadoriaanse bond Castillo toch thuis te laten voor het WK.

Bondscoach Alfaro werd daags voor het openingsduel van het WK met Qatar gevraagd naar de afwezige Castillo. 'Hij had hier moeten zijn, dat is mijn mening', zei de keuzeheer van de Ecuadorianen, die zich niet kon vinden in het oordeel van het CAS. 'Maar ik respecteer de beslissing van onze bond, ik ben ook geen advocaat, maar een trainer.'

'We hebben Byron tijdens het onderzoek niet opgeroepen, maar daarna mocht hij gewoon weer spelen. Het was een heel moeilijke periode voor Byron... Hij krijgt veel liefde vanuit het team. Byron hoort bij ons en in gedachten is hij ook bij ons', aldus Alfaro. Ecuador is volgende week vrijdag de tegenstander van het Nederlands elftal (17.00 uur).

Wereldkampioenschap

Stand Groep A Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Nederland
3
2
1
0
5-1
+4
7
2
Senegal
3
2
0
1
5-4
+1
6
3
Ecuador
3
1
1
1
4-3
+1
4
4
Qatar
3
0
0
3
1-7
-6
0
* Actueel tot en met 10 apr. 2023
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.