Oranje-opponent Ecuador sleutelde uit angst voor sancties aan WK-selectie

Reacties

Byron Castillo is niet op sportieve gronden buiten de WK-selectie van Ecuador gehouden, zo meldt de voetbalbond FEF in een statement. Het besluit is genomen om de kans op sancties voor Ecuador te beperken.

Oranje-opponent Ecuador sleutelde uit angst voor sancties aan WK-selectie
© Pro Shots
Qatar
Qatar
0 - 2
Ecuador
Ecuador

Een week geleden kwam een langlopende juridische zaak rondom Castillo ten einde. De vraag was of hij daadwerkelijk gerechtigd was om voor Ecuador uit te komen. Het internationale sporttribunaal CAS oordeelde dat Castillo een rechtsgeldig Ecuadoraans paspoort had, waardoor hij speelgerechtigd was voor Ecuador.

Zodoende bleven de resultaten uit de WK-kwalificatiewedstrijden waarin Castillo in actie kwam 'gewoon' staan en kan Ecuador deelnemen aan het WK. Het CAS stelde echter wel dat 'bepaalde informatie' onjuist was en besloot daardoor dat Ecuador de volgende WK-kwalificatiereeks met drie strafpunten moet beginnen. Ook kreeg de bond een boete van 100 duizend euro.

Ecuador is het oneens met die sancties. 'Door het arbitraire oordeel van het CAS, waarin universele juridische basisprincipes zijn genegeerd, en om aanvullende onterechte sancties te voorkomen, voelt de FEF zich genoodzaakt om Byron Castillo Segura buiten de selectie te houden die is ingediend bij de FIFA', meldt de FEF in een statement. 

'Het proces dat we hebben moeten doorstaan is niet makkelijk geweest voor de organisatie, en zeker niet voor de speler, die deel uitmaakt van de familie van La Tri', concludeert de voetbalbond. Castillo speelde dertien interlands voor Ecuador, waarvan zeven in 2022. Zondag speelt Ecuador tegen Qatar in de openingswedstrijd van het WK. Daarna wachten wedstrijden tegen Nederland en Senegal.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.