Australië heeft op het WK voor vrouwen de favorietenrol niet kunnen waarmaken tegen Italië, waar Brazilië dat wel deed tegen Jamaica. The Battle of Britain werd een prooi voor Engeland.

Australië
1 - 2
Italië
Italië

Italië heeft voor de eerste verrassing gezorgd op het WK voor vrouwen. De Squadra Azzurra gaf titelkandidaat Australië in extremis het nakijken. Nadat tot twee keer toe een treffer was afgekeurd sloeg Barbara Bonansea in de 95ste minuut alsnog toe. De aanvallende middenvelder van Juventus kopte Italië naar de 2-1 zege.

Bonansea was sowieso al een van de helden van de Italianen. In de 56ste minuut had zij getekend voor de gelijkmaker tegen de Matildas, die halverwege de eerste helft via Sam Kerr op voorsprong waren gekomen. De spits schoot raak in de rebound nadat haar strafschop was gekeerd. Maar de openingsgoal bleek uiteindelijk niet de voorbode van een goede WK-start van Australië, dat in de aanloop naar het eindtoernooi door Nederland met 3-0 was verslagen.

Brazilië
Brazilië
3 - 0
Jamaica
Jamaica

Zonder de geblesseerde vedette Marta maar met oudgediende Formiga – ze vestigde met haar 41 jaar en 98 dagen én haar zevende WK twee records – deed Brazilië haar plicht tegen Jamaica. De Kanaries lieten zich niet verrassen door de Caraïbische WK-debutant. Cristiane was de beul voor Jamaica. Bij haar eerste twee goals zorgde Andressa Alves voor het voorbereidende werk. De middenvelder van Barcelona had ook een minder moment, want in de 38ste minuut werd haar slap ingeschoten strafschop gestopt.

Cristiane maakte een half uur voor tijd haar feest compleet door uit een fraaie vrije trap haar derde goal van de middag te maken. Ze mocht direct na haar hattrick naar de kant, van waar ze zag dat het Braziliaanse overwicht tot kansen maar niet tot meer goals leidde. De aanvaller kon met goed gevoel achterover leunen in de wetenschap dat ze ook Cristiano Ronaldo had afgetroefd als oudste speler die op het WK een hattrick maakte.

Groep D:

Engeland
Engeland
2 - 1
Schotland
Schotland

Engeland heeft in Nice het grote verschil op de FIFA-ranglijst ten opzichte van WK-debutant Schotland (nummer drie tegen nummer twintig) niet kunnen uitdrukken in de grootte van de zege. De formatie van bondscoach Phil Neville leidde na de eerste 45 minuten soeverein met 2-0 dankzij goals van Nikita Parris (uit een makkelijk toegekende strafschop) en Ellen White. In de tweede helft van The Battle of Britain slaagde een oplevend Schotland er pas in het laatste kwartier in de spanning terug te brengen. Maar verder dan de ietwat fortuinlijk aansluitingstreffer van Claire Emslie kwamen de Schotten niet.