In navolging van Frankrijk is Noorwegen goed uit de startblokken gekomen. Duitsland en Spanje kenden een beduidend stroevere start van het WK voor vrouwen.

Duitsland
1 - 0
China
China

Duitsland is het WK voor vrouwen begonnen met een zwaarbevochten zege op China. De negentienjarige Giulia Gwinn was na ruim een uur met een schot van afstand de enige die de Chinese Muur slechtte en ze werd daarmee de matchwinner voor Die Mannschaft. Duitsland, dat in de eerste helft een paar keer ontsnapte aan een tegentreffer, blijft daarmee ongeslagen bij de start van een eindronde. 'We hadden ups en downs in onze wedstrijd en hebben aardig wat voor onze kiezen gekregen. Maar het gaat om de punten', zei Gwinn.

Spanje
Spanje
3 - 1
Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Ook Spanje hield drie punten over aan de eerste groepswedstrijd. Maar lange tijd zag het er niet naar uit dat La Roja een positieve WK-start zou maken. De Zuid-Afrikaanse openingstreffer van Thembi Kgatlana – ze schoot in de 25ste minuut van afstand raak – stond tot halverwege de tweede helft als enige goal op het scorebord. In de zeventigste minuut bracht Jenni Hermoso uit een strafschop het duel in evenwicht.

Na de gelijkmaker zocht Spanje naarstig naar meer doelpunten. In de 83ste minuut was het raak. De Zuid-Afrikaanse verdediger Nothando Vilakazi ging in de fout in een duel met Lucía García en moest die ongelukkige actie na het advies van de VAR bekopen met een tweede gele kaart én een strafschop. Jenni toonde zich andermaal koelbloedig vanaf de stip, waarna een minuut voor tijd García aan alle Spaanse onzekerheid een einde maakte.

Nigeria

Noorwegen is ondanks het ontbreken van wereldvoetballer van het jaar Ada Hegerberg met Frankrijk de favoriet in Groep A. Net als het gastland – dat vrijdag met 4-0 won van Zuid-Korea – kenden de Scandinaviërs weinig problemen in hun eerste groepsduel. Nigeria begon sterk maar was na de eerste 45 minuten al gezien door goals van Guro Reiten en Lisa-Marie Utland. Het eigen doelpunt van Osinachi Ohale in de 37ste minuut bleek de genadeklap voor de Afrikaanse vrouwen, die na rust verdediger Faith Michael zagen uitvallen met een ogenschijnlijk ernstige blessure na een botsing met de eigen goalie Tochukwu Oluehi.