Bolle betweter Benítez ontvangt piepjonge pensionado

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 33ste speelronde is dat het duel tussen Napoli en Lazio van zondag 15.00 uur.

Bolle betweter Benítez ontvangt piepjonge pensionado

Napoli

Klassering 3de (64 punten uit 32 wedstrijden)
Vorm W-L-W-W-L

Hoeveel krediet krijgt Rafael Benítez? Dat is de vraag die voetbalminnend Napels in zijn greep houdt. Het debuutseizoen van de Spaanse trainer bij Napoli zit er bijna op en het is nu al zeker dat hij de gestelde doelen niet gaat halen. Directe plaatsing voor de Champions League is gezien het enorme gat met AS Roma (twaalf punten) een illusie en in continentaal verband kwam de club niet verder dan de achtste finale van de Europa League. De Coppa Italia is Benítez' reddingsboei. In de finale om de beker staat Napoli op 3 mei tegenover Fiorentina.

Betweter
Nee, Benítez heeft zich deze jaargang bepaald niet gerevancheerd voor zijn eerste avontuur in Italië, in 2010/11 bij Internazionale. Spelers namen de bolle coach niet serieus en ook de clubleiding had al snel genoeg gezien, en zette Benítez al na een paar maanden bij het grofvuil. 'Hij dacht dat hij alles beter wist, maar was bang voor zijn eigen schaduw', liet toenmalig Inter-verdediger Marco Materazzi zich vernietigend uit. Dat het Benítez dit seizoen weer niet lukte om in de Serie A te imponeren, verbaasde Materazzi dan ook niets. 'Dezelfde tactieken, dezelfde methoden, dezelfde betweter. Zo kennen we je weer', stelde Materazzi onlangs.

Terwijl ook in Napels de kritiek op Benítez begint aan te zwellen, houdt clubeigenaar Aurelio De Laurentiis zich opvallend stil. Het is een veeg teken voor de Spaanse trainer, van wiens ooit onkreukbare reputatie weinig meer over is. Dat is niet vreemd. Benítez laat zijn teams nooit sprankelend spelen, is geen persoonlijkheid en heeft nou ook niet bepaald de uitstraling van een moderne toptrainer. De kans dat de ooit bij Valencia en Liverpool succesvolle coach in de zomer op zoek moet naar nieuw emplooi, is dan ook groot.

Lazio

Klassering 7de (48 punten uit 32 wedstrijden)
Vorm W-G-L-W-W

Welk record is verbroken, zullen we waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten, maar wat buiten kijf staat is dat Joseph Minala sinds afgelopen zaterdag de jongste óf de oudste Serie A-speler van dit seizoen is. In het duel met Sampdoria (2-0 overwinning) maakte de Kameroener, die volgens zijn paspoort zeventien maar volgens Afrikaanse bronnen 41 is, zijn debuut voor Lazio. Ook voor het duel met Napoli behoort hij weer tot de selectie van de Biancocelesti.

Soap
Lazio kent in alle opzichten een seizoen om niet lang bij stil te staan, maar de soap rond Minala is er een die waarschijnlijk nooit meer vergeten zal worden. Afgelopen winter barstte de bom, nadat Minala een interview had gegeven aan de Senegalese site Senego. Daarin liet hij, zo luidt de lezing van de interviewer althans, weten dat hij véél ouder is dan in zijn paspoort vermeld staat. Die opmerkelijke bekentenis vond razendsnel zijn weg naar Europa en zorgde, ook vanwege het bijzonder getekende gelaat van de middenvelder, voor een spraakmakend verhaal.

Met nog zes wedstrijden te spelen is kwalificatie voor de Europa League het hoogst haalbare voor Lazio, dat twee punten achter staat op de vijfde plaats die daar ongeacht de eindrangschikking van bekerfinalisten Fiorentina en Napoli recht op geeft. De concurrentie voor die plaats is echter enorm, want zelfs nummer elf AC Milan heeft maar drie punten minder dan Lazio en valt dus zeker niet uit te vlakken.

Onderlinge historie

In historisch perspectief zijn Napoli en Lazio bijzonder aan elkaar gewaagd. Over de 115 wedstrijden die beide in blauw-wit spelende clubs tegen elkaar afwerkten, zijn de Napolitanen net iets succesvoller. Napoli won er veertig, tegenover 35 Romeinse zeges. Ook in de eerste onderlinge confrontatie was Napoli een maatje te groot. Het won op bezoek in Rome met 4-2 dankzij goals van Gonzalo Higuaín (2x), Goran Pandev en José Callejón.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
19/11/2011 Napoli - Lazio 0-0 Serie A
07/04/2012 Lazio - Napoli 3-1 Serie A
26/09/2012 Napoli - Lazio 3-0 Serie A
09/02/2013 Lazio - Napoli 1-1 Serie A
02/12/2013 Lazio - Napoli 2-4 Serie A

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.