Bilbao geeft Sociedad na zestig jaar weer eens een ouderwets pak slaag

Athletic Bilbao heeft zondagavond een gigantische dreun uitgedeeld aan rivaal Real Sociedad. In de Baskische derby won de thuisclub op zeer overtuigende wijze, in het verleden was het juist Sociedad dat de streekgenoot vaak vernederde.

Athletic de Bilbao
4 - 0
Real Sociedad

De laatste keer dat het verschil tussen de twee Baskische clubs zo groot was in La Liga, was in 1995. Toentertijd won Sociedad in eigen huis met 5-0 van Bilbao, Meho Kodro was de grote man met een hattrick. Ook in de doelpuntrijke ontmoetingen daarvoor was het Sociedad dat de tegenstander overklaste, in 1980 werd er met 4-0 gewonnen en vier jaar daarvoor zelfs met 5-0.

Voor een zeer ruime zege van Bilbao op Sociedad moeten we terug naar het jaar 1959, toen het aan de hand van hattrickheld Félix Marcaida 4-0 werd. De laatste jaren won Bilbao steeds vaker van Sociedad, maar een 4-0 kwam sinds 1959 niet voor. Ruim zestig jaar later werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Baskische geschiedenisboeken. De doelpunten in het San Mamés vielen allemaal in de tweede helft, ook omdat Iker Muniain een strafschop miste in de 32ste minuut. De aanvaller kwam alsnog op het scorebord, hij verzorgde een minuut voor tijd het slotakkoord. Daarvoor hadden Iñaki Williams, Oihan Sancet en Daniel Vivian de thuisfans al laten juichen.

De ruime overwinning van Bilbao is een belangrijke, de club sluit na 25 wedstrijden aan op een punt van nummer zeven Sociedad.