Bijzondere middag voor Gakpo en De Jong bij ruime zege PSV

PSV heeft zondag zonder problemen afgerekend met Fortuna Sittard. De bezoekers speelden een uur met tien man en werden in de tweede helft overlopen.

PSV
PSV
5 - 0
Fortuna Sittard

PSV begon de wedstrijd tegen Fortuna in de wetenschap dat Ajax een dag eerder de drie punten had gepakt tegen VVV-Venlo. De Eindhovenaren konden zich dus geen fout permitteren tegen de promovendus. Voorin was Donyell Malen de vervanger van de geblesseerde Hirving Lozano, terwijl Gastón Pereiro op het middenveld weer de voorkeur kreeg boven Erick Gutiérrez.

De Uruguayaan toonde al snel zijn waarde. Hij ontfutselde in de achtste minuut de bal van Andrija Balic en haalde van een meter of achttien uit. Zijn geplaatste schot verdween buiten bereik van doelman Alexei Koselev in de hoek: 1-0. Het stijlvolle doelpunt van Pereiro was één van de weinige hoogtepunten van de eerste helft, die Fortuna afsloot met tien man.

Clint Essers maakte in de 32ste minuut enigszins ongelukkig hands en haalde daarmee een aanval van PSV eruit. De back had zeven minuten eerder ook al geel gekregen voor een overtreding op Malen en kon gaan douchen. Malen ontsnapte eerder aan rood na een tackle van achter op Mark Diemers. Fortuna wachtte zo een lange middag tegen PSV, dat met name in eigen huis op schot is dit seizoen.

De tackle van Malen op Diemers.

De Limburgers hielden het nog even vol en kregen zelfs nog een kansje via Lars Hutten, maar in de 54ste minuut sloeg PSV toe. Cody Gakpo, die was ingevallen voor Malen, hengelde de bal voor en Luuk de Jong kopte hem knap achterwaarts over Koselev in de verre hoek. Het was zijn zestiende competitietreffer van dit seizoen en zijn honderdste voor PSV in totaal.

Twee minuten later was het de beurt aan Gakpo zelf. De negentienjarige aanvaller kreeg de bal van Steven Bergwijn, kreeg de tijd om hem even goed te leggen en schoot hem vanaf de rand van het zestienmetergebied prachtig in de bovenhoek: 3-0. De jongeling liet zo in een tijdsbestek van twee minuten zijn eerste assist én doelpunt in de Eredivisie aantekenen.

Blessure Bergwijn
PSV ging zo een heerlijk laatste half uur tegemoet, maar de sfeer werd al snel verpest door het uitvallen van Bergwijn. De aanvaller had last van zijn kuit en moest per brancard van het veld. Mohammed Ihattaren verving de buitenspeler bij PSV, dat een kwartier van tijd een vierde treffer maakte. Gakpo speelde Angeliño aan, de Spanjaard trok de bal laag voor en De Jong gleed hem bij de tweede paal binnen.

Onder anderen Pereiro en De Jong kregen in de slotfase kansen om de voorsprong verder uit te bouwen en vijf minuten voor tijd was het dan ook raak. Ihattaren stuurde Gakpo weg, maar de invaller schoot tegen de paal. Pereiro pikte de bal echter op en gaf hem met veel gevoel voor op De Jong, die met een rake kopbal zijn onzuivere hattrick completeerde.

Door de 5-0 tegen Fortuna staat PSV nu op 43 doelpunten in elf thuiswedstrijden dit seizoen in de Eredivisie. Belangrijker is dat de ploeg van trainer Mark van Bommel de voorsprong op Ajax weer herstelt naar vijf punten. Fortuna blijft de nummer tien.