Bij Feyenoord gijzelt iedereen elkaar

Reacties

Precies in de week waarin de club hoopte op een beetje goodwill, gaf Feyenoord niet thuis. Gelijk tegen FC Emmen (1-1), ga dan unithouders en supporters maar vragen af te zien van restitutie van de sponsorgelden en seizoenkaarten ter waarde van zo'n vijftien miljoen euro. Maar het is meer dan dat: rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal lijkt uit zicht verdwenen na het inspiratieloze wedstrijdje tegen de – toen nog – nummer laatst van de Eredivisie.

Bij Feyenoord gijzelt iedereen elkaar
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
FC Emmen
FC Emmen

De problemen komen tegelijk bij Feyenoord. Het begon vorige week met de bom in de opleiding waar Stanley Brard, de baas van de academy, een aanbevelingsbrief voor het ontslag van de trainers Melvin Boel, Ulrich van Gobbel, video-analist Remco Schol en fysieke trainer Mark Onderwater stuurde naar laatstgenoemde. Die heet ook Mark, maar geen Koevermans, de algemeen directeur voor wie de mail bestemd was. Een domme fout die Brard nu wordt nagedragen en waarvoor hij meteen verantwoordelijkheid nam. Over hoe het kon gebeuren hoor je niemand, hoewel insiders Brard zijn fout wel kunnen en willen vergeven. Dat hij dan toch vertrekt, heeft vooral te maken met de koers die Feyenoord wil gaan varen onder de nieuwe trainer Arne Slot.

Er gaat van alles veranderen bij de club, ook ingegeven door het nog te verschijnen rapport van Sportsology. Rini Coolen, nu coach van Feyenoord Onder-21, zal wel Director Academy worden. Koen Stam, momenteel assistent van Dick Advocaat, zal Onder-21 onder zijn hoede krijgen. Dat team en Onder-18 moeten directer worden betrokken bij het eerste elftal. Voor Brard is na dit seizoen geen plaats meer en dat is vervelend voor de man onder wiens leiding de opleiding vijf keer werd uitgeroepen tot beste van Nederland. De verwachting is trouwens dat het nieuwe beleid voor meer mutaties zal zorgen.

'De vierde plaats is het maximale voor Feyenoord'

Technisch directeur Frank Arnesen vergadert momenteel meer dan hij ooit heeft gedaan. Je hoort het de Deen zeggen: Wát een club. Behalve de reorganisatie van de opleiding werkt hij met Slot aan het elftal van volgend seizoen en moet hij ervoor zorgen dat de club het lopende voetbaljaar goed afsluit. Dat zal nog een hele toer worden. Feyenoord won maar één van de laatste zeven wedstrijden. De gelijke spelen tegen FC Twente, FC Groningen, PSV en Emmen leveren te weinig punten op. Het wisselvallige spel geeft ook aanleiding tot zorg. Advocaat is verantwoordelijk, maar wil het seizoen afmaken met plaatsing voor Europees voetbal. Hij staat intern niet ter discussie en ook niet bij het grootste deel van de spelersgroep.

Er is slechts één speler die echt moeite heeft met een deel van de technische staf en dat is meteen de beste: Steven Berghuis. Hij kan zijn frustraties over een verloren seizoen moeilijk verbergen en verliest zichzelf in kleine incidentjes, wat ook weer leidt tot irritatie bij een deel van de groep. Advocaat ziet het allemaal en knijpt een oogje toe, dit weer tot frustratie van de staf. Maar volgens de coach is Berghuis passeren geen optie, terwijl hij dat diep in zijn hart best wel zou willen. Hoe gaat Feyenoord dan winnen zonder de speler met de beste statistieken? Zo houden trainer en speler elkaar gegijzeld, zoals dat in de opleiding ook gebeurt en zoals de fans de clubleiding in een greep hebben van wel of geen restitutie, met op de achtergrond nog het megalomane stadionplan dat ook op weerstand stuit. In die sfeer strompelt Feyenoord naar de meet, met als enig houvast de hoop dat het onder Arne Slot beter zal gaan.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.