Betrapte Mexicanen: 'Hadden geen kwaad in de zin'

De vijf spelers van het Mexicaanse elftal die kort vóór de strijd om de Gold Cup zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen, maken zich geen zorgen over een mogelijke straf. Gesteund in de rug door de nationale voetbalbond gaan ze er vanuit, dat de positieve dopingtest niet uitmondt in een schorsing.

Betrapte Mexicanen: 'Hadden geen kwaad in de zin'

Bij een controle op 21 mei werd in de urine Antonio Naelson, Edgar Dueñas, Christian Bermúdez, Guillermo Ochoa én Francisco Rodríguez (foto) - de centrale verdediger van PSV - sporen van clenbuterol aangetroffen. Daarop werden allen, in afwachting van de contra-expertise, met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld.

De vleesindustrie in Mexico maakt geregeld (illegaal) gebruik van clenbuterol, dat de spiermassa doet toenemen. Een biefstuk nuttigen tijdens een maaltijd kan daardoor eenvoudig leiden tot een positieve test. Het vijftal ziet in dit gegeven een aanknopingspunt het incident zonder kleerscheuren te overleven.

'Het is treurig, dat zulke dingen gebeuren', vertelde doelman Ochoa. 'Maar je kan dit middel in elk willekeurig restaurant in elke plaats binnen krijgen. Het is gewoon pech.' De Mexicaanse bond deelt dit standpunt.

Of dit excuus hen uitkomst gaat bieden, lijkt zeer de vraag. Volgens medische experts in Mexico is de kans op een positieve test na het nuttigen van besmet vlees in een restaurant kleiner dan één op een miljoen. Mocht de voetballers daadwerkelijk schuldig worden bevonden, dan wacht hen een straf tussen de zes maanden en twee jaar.

Ochoa rekent niet op een veroordeling. 'We hebben niets te verbergen, hebben een schoon geweten, omdat we geen kwaad in de zin hadden.' Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's