Benzema overtreft vorig seizoen en dankt Courtois in blessuretijd

Real Madrid heeft zonder het publiek te vermaken afgerekend met Rayo Vallecano. Een treffer van Karim Benzema was voldoende voor de drie punten, al ontsnapte Real in blessuretijd nog aan de gelijkmaker.

Real Madrid
Real Madrid
1 - 0
Rayo Vallecano

Real Madrid had voor de eigen supporters wat goed te maken, na de afgang in de Champions League tegen CSKA Moskou (0-3). In dit duel was er een bijzondere rol voor Isco. De middenvelder maakte tijdens de wedstrijd ruzie met fans die hem uitfloten en in de slotfase weigerde hij om de aanvoerdersband over te nemen van de gewisselde Marcelo. Tegen Rayo Vallecano zat Isco 'gewoon' weer op de bank. De laatste keer dat de technicus een basisplaats had bij Real in een competitiewedstrijd was op 28 oktober, uit bij Barcelona.

Nadat Luka Modric zijn Gouden Bal had getoond aan de aanwezigen in Estadio Santiago Bernabéu ging Real op zoek naar een vroege voorsprong. Die vond het ook, want al in de dertiende minuut leverde Lucas Vázquez met een slimme steekpass de assist op de 1-0 van Benzema. Voor Benzema betekende dit zijn zesde competitiedoelpunt van het seizoen, waar hij in het gehele vorige voetbaljaar op slechts vijf competitietreffers bleef steken.

Het doelpunt bleek geen voorbode op een voetbalshow van Real te zijn. De ploeg van trainer Santiago Solari mist nog altijd vertrouwen en kwam met de schrik vrij toen Emiliano Velázquez uit een hoekschop maar net naast kopte. Aan de overkant stuitte Marco Asensio op Vallecano-doelman Stole Dimitrievski en vervolgens gebeurde er heel lang niets. Pas tien minuten voor rust veerden de fans weer even op, toen Toni Kroos op de paal schoot. Real ging zodoende met slechts een nipte voorsprong aan de thee en de kritische aanhang was daar niet gelukkig mee.

Twintig minuten na rust leek Sergio Ramos de marge alsnog te verdubbelen. Zijn doelpunt werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel. De spanning bleef zo in de wedstrijd en Thibaut Courtois moest ingrijpen bij een pegel van Bebé, die het maar eens probeerde vanuit de tweede lijn. De grootste kans op de gelijkmaker kreeg Vallecano vervolgens in blessuretijd. Courtois redde uitstekend bij een schot van Alex Alegria en hield vervolgens ook de rebound van Velazquez uit zijn doel, waardoor Benzema (die een kwartier voor tijd geblesseerd was uitgevallen) de matchwinner werd. Real blijft koploper Barcelona zo achtervolgen.

Real reist nu af naar de Verenigde Arabische Emiraten, waar het gaat proberen om het WK voor clubteams te winnen. In de halve finale van dit toernooi speelt de Champions League-houder woensdag tegen het Japanse Kashima Antlers.

Real Valladolid
2 - 3
Atlético Madrid

Op bezoek bij Real Valladolid gaf Atlético Madrid een 0-2 voorsprong uit handen. Toch pakte de ploeg van Diego Simeone de drie punten, waardoor het blijft meedraaien in de top van La Liga. Antoine Griezmann was weer eens goud waard voor zijn ploeg. De Fransman gaf in de eerste helft met een fraaie steekpass de assist op de 0-1 van Nikola Kalinic en schoot vlak voor rust op zeer overtuigende wijze een strafschop (gegeven na een handsbal) binnen.

In de tweede helft leek het nog mis te gaan voor Atlético, toen Valladolid via Fernando Calero en een ongelukkig eigen doelpunt van Saúl Ñíguez langszij kwam. Griezmann herstelde de voorsprong van Atlético echter, met een treffer uit een scrimmage na een hoekschop, en ditmaal bleven de bezoekers wel geconcentreerd verdedigen. Atlético heeft nu evenveel punten als Barcelona (31), maar de koploper van La Liga heeft nog een wedstrijd tegoed en speelt zondag uit tegen Levante.