Benzema moet leren leven met ondankbare schaduwrol

De cijfers die hij kan overleggen zijn die van een absolute topspits, maar toch zal er bij Real Madrid altijd controverse zijn rondom Karim Benzema. De Fransman werd dit weekend in het duel met Getafe (4-1 winst) door een deel van de Madrileense fans uitgefloten. En dat was niet de eerste keer.

Benzema moet leren leven met ondankbare schaduwrol

Sinds zijn komst in 2009/10 is de nu 25-jarige Benzema nooit écht onomstreden geweest. In zijn eerste jaargang had hij het met negen doelpunten in 33 duels weliswaar nog moeilijk, maar de drie jaargangen daarna maken cijfermatig gezien behoorlijk indruk. In 150 officiële duels kwam de spits daarin tot liefst 78 doelpunten.

Het is een moyenne waarmee vrijwel iedere andere spits ter wereld door zijn eigen supporters zou worden gebombardeerd tot troetelkind. Want ook dit seizoen doet Benzema het met vier goals en drie assists in zes duels uitstekend. Maar bij Los Galácticos gelden andere wetten, zo weet Benzema.

Standaard
Hij zal moeten accepteren dat hij, zolang de twee samenspelen, altijd zal worden vergeleken met Cristiano Ronaldo. En met diens buitenaardse cijfers als vergelijkingsmateriaal is het voor Benzema moeilijk zich te onderscheiden. De Portugese superster en hij kwamen vrijwel gelijktijdig naar Madrid, maar Ronaldo steekt met 208 goals in 205 wedstrijden ver boven zijn collega uit.

De door Ronaldo gestelde standaard leidde er dit weekend toe dat er, op het moment dat Benzema na tachtig minuten naar de kant werd gehaald, een fluitconcert op hem neerdaalde. De fans waren, ondanks de overwinning, ontevreden over de (in dat duel) kansenmissende spits. 'Ik begrijp dat de fans boos zijn, maar ik ben zelf het meest ontevreden van iedereen over het feit dat ik niet heb gescoord', stak Benzema na de wedstrijd de hand in eigen boezem.

Ook wees Benzema vrienden, familieleden en teamgenoten die hem vertelden dat hij ondanks de missers goed had gespeeld terecht: 'Nee, ik had moeten scoren.'

Het heeft toch iets triests; een fantastisch gemiddeld hebben, maar toch moeten opboksen tegen onrealistische verwachtingen. Zijn het de woorden van een spits die altijd op zoek is naar doelpunten of van iemand die verpest is door het verwachtingspatroon? Hij mag het in de komende duels gaan bewijzen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen