Benzema en Ronaldo stelen de show op gedenkwaardige avond in Boedapest

Reacties

Een winnaar kwam er niet, maar door goals van Karim Benzema en Cristiano Ronaldo werd Portugal - Frankrijk alsnog een gedenkwaardig duel. 

Benzema en Ronaldo stelen de show op gedenkwaardige avond in Boedapest
© Pro Shots
Portugal
Portugal
2 - 2
Frankrijk
Frankrijk

Lange tijd werd in Nederland gevreesd voor Groep F, de Groep des Doods. Oranje zou in de achtste finale namelijk tegen de beste nummer drie moeten en dat zou zomaar eens een land uit de poule van Frankrijk, Portugal en Duitsland kunnen worden. Vooraf aan Portugal - Frankrijk was echter al bekend dat Tsjechië de tegenstander van Nederland zou worden in de achtste finale en in Nederlands perspectief wachtte dus vooral de zeer interessante ontmoeting tussen Portugal en Frankrijk, een ontmoeting die voor zowel Benzema als Ronaldo gedenkwaardig zou worden.

Het was namelijk Ronaldo die na een uur spelen zijn tweede penalty van de avond benutte en daarmee op gelijke hoogte kwam met Iraniër Ali Daei. Net als Daei stond Ronaldo na die tweede goal van de avond op 109 interlandgoals, een wereldrecord. Goed voor een voorsprong in het duel met Frankrijk was dat wereldrecord overigens nog niet. Het was de 2-2 in een heerlijke clash.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ronaldo had Portugal na 31 minuten wel op voorsprong gezet. Hij deed dat vanaf de stip nadat Danilo de vuist en elleboog van Hugo Lloris tegen zijn hoofd kreeg. De Spaanse arbiter Matéu Lahoz vond dat voldoende voor een strafschop en Ronaldo maakte daar dankbaar gebruik van door de 1-0 te verzorgen. Daarmee loste Ronaldo Miroslav Klose af als Europeaan met de meeste goals op een eindtoernooi (EK en WK samen).

Ronaldo stond daarmee in de schijnwerpers, maar diezelfde schijnwerpers richtten zich vervolgens vol op Benzema. De Franse spits had nog nooit op een EK gescoord, maar tegen Portugal deed hij het ineens twee keer. Daarmee was het na 2085 dagen eindelijk weer eens raak voor de spits in de Franse nationale ploeg. Vlak voor rust profiteerde de spits van Real Madrid van een makkelijk gegeven penalty voor Lahoz. De Spaanse arbiter vond een duw aan het adres van Kylian Mbappé voldoende voor een strafschop en Benzema zorgde vanaf de stip voor een 1-1 ruststand.

© Pro Shots

Voordat Ronaldo het wereldrecord van Daei evenaarde was het dus eerst nog Benzema die Frankrijk op een 2-1 had gezet. Hoewel de assistent-scheidsrechter de spits buitenspel gaf, greep de VAR vervolgens in. Zijn tweede van de avond was een feit. De voorsprong van Frankrijk eveneens, maar die werd zoals gezegd weer weggepoetst door Ronaldo. Zijn 109de goal kwam wederom uit een penalty nadat hij zelf de bal tegen de hand van Jules Koundé had geschoten.

Na die 2-2 vond Portugal het welletjes. Een punt was voor de Portugezen voldoende voor een plek in de achtste finale. Frankrijk was bovendien al door naar de laatste zestien van het toernooi. De slotfase was er dan ook niet eentje waarbij de kansen als een stortregen de Allianz Arena betrad. Paul Pogba en Antoine Griezmann waren nog wel dicht bij de 2-3 voor Frankrijk, maar Rui Patrício was de held aan Portugese zijde.

In blessuretijd kreeg Portugal nog heel even een enorm schrikmoment bij een overtreding van Bruno Fernandes, maar Lahoz wilde niet aan een vierde penalty. Omdat Duitsland en Hongarije gelijkspeelden, was het gelijkspel voldoende voor Frankrijk voor de groepswinst en Portugal meldt zich in de achtste finale als beste nummer drie. Frankrijk treft Zwitserland, Portugal speelt tegen België.

Portugal
Rui Patrício 7,5
Nélson Semedo 6
(79. Diogo Dalot) -
Pepe 7
Rúben Dias 6,5
Raphaël Guerreiro 6,5
João Moutinho 7
(73. Rúben Neves) -
Danilo 6
(46. João Palhinha) 6
Renato Sanches 8
(88. Sérgio Oliveira) -
Bernardo Silva 6,5
(72. Bruno Fernandes) -
Cristiano Ronaldo 7,5
Diogo Jota 7
Bondscoach: Fernando Santos 6,5
Frankrijk
Hugo Lloris 6
Jules Koundé 5,5
Raphaël Varane 6
Presnel Kimpembe 6
Lucas Hernández 6
(46. Lucas Digne) -
(52. Adrien Rabiot) 6
Corentin Tolisso 6,5
(66. Kingsley Coman) -
N'Golo Kanté 7
Paul Pogba 7,5
Antoine Griezmann 6
(87. Moussa Sissoko) -
Karim Benzema 7,5
Kylian Mbappé 6,5
Bondscoach: Didier Deschamps 6
Scheidsrechter: Matéu Lahoz (SPA) 5,5
Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep F Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
1
2
0
4-3
+1
5
2
Duitsland
3
1
1
1
6-5
+1
4
3
Portugal
3
1
1
1
7-6
+1
4
4
Hongarije
3
0
2
1
3-6
-3
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.