Benfica naar EL-finale in Amsterdam ondanks treffer Kuijt

Benfica heeft zich donderdagavond ten koste van het Fenerbahçe van Dirk Kuijt geplaatst voor de finale van de Europa League. De Portugezen maakten ondanks een doelpunt van de Nederlander de 1-0 uitnederlaag goed: 3-1. Zodoende is Benfica op 15 mei in de Amsterdam Arena de tegenstander van Chelsea, dat FC Basel uitschakelde in de andere halve finale.

Zonder de geschorste Ola John ging Benfica in het eigen Estádio da Luz vanaf het eerste fluitsignaal vol overgave op zoek naar een doelpunt. Al na negen minuten leidde het Portugese offensief tot het openingsdoelpunt. Op aangeven van Lima rondde Nicolás Gaitán schitterend af met buitenkant links: 1-0.

Omdat ook Fenerbahça zich daarna allesbehalve verschanste in de defensieve stellingen voltrok het eerste bedrijf zich in een moordend tempo. Na 23 minuten kwamen de Turken op gelijke hoogte. Ezequiel Garay maakte in zijn eigen zestienmetergebied op ongelukkige wijze hands, waarna de Franse arbiter Stéphane Lannoy hem bestrafte met een penalty. Dat Moussa Sow de actie daarvoor buitenspel stond, werd over het hoofd gezien. Kuijt benutte de penalty uiterst koelbloedig en liet zo de gelijkmaker en zijn vijfde Europa League-doelpunt aantekenen. In de slotfase van de eerste helft richtte de Portugese woede zich op Lannoy die aan de andere kant geen strafschop gaf. Nog voor rust werd de Portugese furie vertaald in een nieuwe aanvalsgolf. Een slimme en snel genomen vrije trap van Enzo Pérez kwam bij Oscar Cardozo terecht. De Paraguayaan kon met drie man om zich heen aannemen en schoot slim raak in de korte hoek.

Ook na de achttiende (!) goal van Cardozo ooit in de Europa League koerste Fener nog af op een finaleplek. Na rust bleef Benfica evenwel aandringen. Wie anders dan Cardozo ontpopte zich uiteindelijk tot de held. Een inworp kwam via goed doorgaan van Luisão voor zijn voeten, waarna hij geen moeite had de marge op twee te bepalen: 3-1.

Bij die stand stevende Benfica weer op een trip naar Amsterdam af. Ondanks verwoede pogingen van Kuijt en zijn ploeggenoten (Miroslav Stoch, ex-FC Twente, was dicht bij de 3-2) bleef de stand ongewijzigd.

Zo zal Fenerbahçe nog wel eens terugdenken aan het heenduel, waarin een gebrek aan precisie en geluk (verscheidene keren stonden paal en lat succes in de weg) leidden tot slechts 1-0. Die marge bleek in Lissabon net niet genoeg. Smet op het succes van Benfica was de gele kaart voor Maxi Pereira, die in Amsterdam in tegenstelling tot de weer terugkerende John geschorst zal moeten toekijken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.