Benfica moet op stokoud (en niet meer bestaand) Ajax-scenario hopen

De kans dat Benfica wordt uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League is na de 0-2 nederlaag tegen Internazionale historisch gezien bijzonder hoog. Slechts één keer in de geschiedenis van de Champions League/Europacup I kwam het voor dat een team in deze fase van het toernooi nog doorging na zo'n nederlaag in eigen huis. In 1969 was Benfica betrokken bij die stunt, maar wel als negatieve partij in een drieluik met Ajax.

Benfica
Benfica
0 - 2
Internazionale

In het seizoen 1968/69 drong Ajax met grote namen als Johan Cruijff, Piet Keizer en Sjaak Swart door tot de kwartfinale van de Europacup I. Dat leek ook meteen de laatste halte, want het Benfica van Eusébio denderde over Ajax heen in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Op 12 februari 1969 werd het 1-3 in het voordeel van de Portugezen.

De returnwedstrijd voorspelde weinig goeds, hoewel de goal van de twee jaar geleden overleden Inge Danielsson hoop bood aan Ajax. En die hoop kwam uit. Ajax raasde op 19 februari 1969 als een wervelwind over het veld in Lissabon en stond na 31 minuten op een 0-3 voorsprong. Danielsson opende de score, maar Cruijff was de grote man met twee doelpunten. Een ultieme stunt leek in de maak, totdat José Torres twintig minuten voor tijd de 1-3 produceerde.

In die tijd volgde bij een gelijkspel over twee duels nog geen verlenging en dus was een derde wedstrijd nodig om de beslissing tussen Ajax en Benfica te brengen. Op 5 maart 1969 werd op neutraal terrein in Parijs gespeeld om een plek in de halve finale. Ajax voltooide de unieke comeback door met 3-0 te winnen in het Stade Olympique Yves-du-Manoir. Opnieuw scoorden Cruijff en Danielsson (tweemaal).

Overigens plaatste ook Manchester United zich in het seizoen 2018/19 voor de volgende ronde van de Champions League na een 0-2 nederlaag in eigen huis. De return tegen Paris Saint-Germain eindigde in een 1-3 overwinning. Dat gebeurde echter een ronde eerder in de achtste finale.

Terug naar het heden. Een beslissingswedstrijd kan Benfica niet afdwingen, de Portugezen moeten in de returnwedstrijd minimaal tweemaal scoren om nog een rol van betekenis te spelen in het tweeluik met Inter. Lukt dit niet, is dat niet alleen de doodsteek voor Benfica, maar ook voor de Portugese kansen in de coëfficiëntenstrijd met Nederland.