Beloften Ajax zorgen voor unicum in clubgeschiedenis

Dankzij een moeizame overwinning op FC Dordrecht is Jong Ajax de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Daarmee werd er geschiedenis geschreven.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 0
FC Dordrecht

Jong Ajax liet vorige week thuis tegen Jong PSV al de kans op de koppositie liggen. Bij een overwinning met minstens drie doelpunten verschil zou de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag de eerste plaats overnemen van SC Cambuur, maar de mini-topper eindigde zoals hij begon: 0-0.

Omdat SC Cambuur vrijdag met 3-2 verloor bij TOP Oss, kwam er een herkansing voor de Amsterdamse beloften. Een zege thuis tegen FC Dordrecht zou voldoende zijn, maar de hekkensluiter verweerde zich kranig. Met Naci Ünüvar (foto) voor het eerst in de basis slaagde Jong Ajax er lang niet in het verschil te maken.

Op aangeven van Ünüvar zorgde Quinten Timber in de 55ste minuut voor de verlossende 1-0. Een kwartier voor tijd gooide Alex Méndez de wedstrijd in het slot door een benutte strafschop, die was toegekend na een overtreding op Sontje Hansen.

Door de overwinning is Jong Ajax nu koploper in de Keuken Kampioen Divisie. Nooit eerder stonden de hoofdmacht én beloften, die sinds het seizoen 2013/14 in de Eerste Divisie spelen en daar in 2017/18 kampioen werden, van de Amsterdamse topclub beide tegelijkertijd bovenaan. In augustus 2014 stond Ajax alleen na de eerste speelronde op de eerste plaats, terwijl Jong Ajax alleen na de tweede wedstrijd de koppositie in handen had.

PSV en Jong PSV stonden eerder op 10 september 2016 ook beide bovenaan.

Jong FC Utrecht
2 - 1
Roda JC Kerkrade

Jong FC Utrecht was op Sportcomplex Zoudenbalch te sterk voor Roda JC Kerkrade, dat halverwege nog wel op voorsprong stond door een treffer van Romario Roesch. Jonas Arweiler en Jeredy Hilterman scoorden na rust echter namens de thuisclub, die nu elfde staat met 31 punten uit 22 duels. Roda JC Kerkrade heeft dertien punten minder en bezet de zestiende plaats.