Belabberde Europese avond voor AZ in Wit-Rusland

Voor AZ werd het Europa League-bezoek aan BATE Borisov een enorme deceptie (4-1). Het weigeren van een cadeautje door Jonathas was tekenend voor de verloren avond in Wit-Rusland.

Belabberde Europese avond voor AZ in Wit-Rusland

Met vier overwinningen op rij leek AZ de weg omhoog te hebben gevonden na de teleurstellende start van het seizoen. Maar van het groeiende vertrouwen was in Wit-Rusland weinig te merken.

Al in de zesde minuut incasseerde AZ een eerste tegenvaller als voorbode van een dramatische wedstrijd. Vitali Rodionov bracht met een kopbal BATE Borisov op voorsprong en stelde de Alkmaarse tegenstander daarmee voor onoverkomelijke problemen. Want de ploeg van trainer Gertjan Verbeek kon zich niet over de tegenvaller heen zetten.

Na ruim een kwartier leek het pleit al te worden beslecht. Sergio Romero was te laat in het duel met Pavel Nekhaychik en moest dat bekopen met een strafschop en een gele kaart. De Argentijnse doelman revancheerde zich door de inzet van Artem Kontsevoy te keren. Maar het was niet meer dan een kleine opsteker, omdat AZ er weinig moed uit putte.

De kleine achterstand bood AZ nog enigszin hoop. Die werd echter vroeg in de tweede helft de grond ingeboord. Ragnar Klavan liet zich in zijn rug verrassen door Kontsevoy, die zich met de 2-0 revancheerde voor zijn eerdere misser van elf meter.

Scheidsrechter Leontios Trattou bood AZ een reddingsboei. De Cypriotische arbiter zag in een ogenschijnlijk onschuldige actie van invaller Artem Radkov ten opzichte van Jonathas aanleiding een strafschop aan de Alkmaarse gasten toe te kennen. Tekenend voor de verloren avond liet Jonathas de uitgelezen kans liggen. Keeper Sergei Veremko keerde de inzet van de Braziliaanse spits.

In het laatste kwartier drukte BATE Borisov AZ harder op de feiten. Renan, die mocht aanleggen van elf meter na een overtreding van Héctor Moreno, en Edgar Olekhnovich lieten de Alkmaarse defensie een desillusie rijker achter.

Het laatste wapenfeit was voor AZ. Kollbein Sigthórsson kon eenvoudig raak koppen na een voorbereidend werk van invaller Brett Holman. Het was niet meer dan een doekje voor het bloeden na een belabberde wedstrijd in Wit-Rusland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen