Bekroonde Leeuwinnen krijgen Noorwegen in extremis klein

Reacties

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK ternauwernood winnend afgesloten. Noorwegen werd met 1-0 opzij gezet.

Bekroonde Leeuwinnen krijgen Noorwegen in extremis klein

Een dag nadat de Leeuwinnen bekroond werden voor dit gewonnen EK, wachtte de koploper van Groep 3 Noorwegen. Lieke Martens werd maandag op het FIFA-gala verkozen tot beste speelster van de wereld, terwijl coach Sarina Wiegman werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar.

Afscheid
Voor het duel met de Noren nam oud-aanvoerder Daphne Koster afscheid van de KNVB, dat haar benoemde tot bondsridder. Dit is bijna vier jaar na haar laatste interland, want de inmiddels 36-jarige speelde op 23 november 2013 haar laatste van liefst 139 wedstrijden voor de Leeuwinnen (7-0 zege op Griekenland). In april besloot Koster haar profcarrière te beëindigen bij Ajax.

Afgelopen zomer begon het Nederlandse succes op het EK in eigen land uitgerekend tegen Noorwegen. De openingswedstrijd op het gewonnen eindtoernooi eindigde in een 1-0 winstpartij door een kopbal van Shanice van de Sanden.

De Leeuwinnen begonnen sterk in het stijf uitverkochte NoordLease stadion in Groningen. Bij de bezoekers ontbrak sterspeler Ada Hegerberg, die uit onvrede over het beleid van de Noorse bond niet in actie wilde komen voor de nationale ploeg. De aanvalster van Olympique Lyon werd node gemist.

Vivianne Miedema en Van de Sanden waren in de openingsminuten met schoten gevaarlijk, maar voor doelvrouw Ingrid Hjelmseth leverde het geen grote problemen op. Een kopbal van Anouk Dekker na ruim twintig minuten ging rakelings naast. Vervolgens zakte de thuisploeg wat weg, waardoor het – ondanks een leuk begin – uitmondde in een weinig vermakelijke eerste helft.

Ook in het tweede bedrijf startte Oranje sterk. Via een fraaie actie van Van de Sanden kwam de bal terecht bij Miedema, die de bal via de lat overschoot na een uur spelen. Enkele minuten later leek het noodlot toe te slaan voor de ploeg van bondscoach Wiegman.

Na een handsbal van Van der Sanden in het strafschopgebied ging de bal voor de Noren op de stip, maar doelvrouw Sari van Veenendaal redde de poging van Maren Mjelde uitstekend en hield de thuisploeg op de been. Uiteindelijk kreeg Oranje de Noren zelfs nog op de knieën. In de 93ste minuut ontplofte het NoordLease Stadion nadat Miedema de bal in het doel werkte. De spits gaf een steekbal richting Jackie Groenen die door iedereen werd gemist, waardoor in extremis de eerste drie punten binnen werden gehaald.

Na een duel hebben de Leeuwinnen dus de volle buit, terwijl de Noren hun eerste nederlaag gepresenteerd kregen. Hierdoor blijven de bezoekers op zes punten staan uit drie duels. Op 28 november wacht voor Wiegman en haar vrouwen de uitwedstrijd in Slowakije.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.