EK-winnaar Wiegman gelauwerd als beste coach

Reacties

Sarina Wiegman is maandagavond in Londen door de FIFA verkozen tot Trainer van het Jaar bij de vrouwen. De bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal versloeg Gérard Precheur, die met Olympique Lyon de treble won en de Deense bondschoach Nils Nielsen, die met zijn land de finale van het EK verloor van Nederland.

EK-winnaar Wiegman gelauwerd als beste coach

De Europese titel met de Oranje Leeuwinnen was vanzelfsprekend het hoogtepunt voor Wiegman, die de FIFA-prijs uit handen van Marco van Basten kreeg. Vanwege de interland van Oranje morgenavond tegen Noorwegen, kon Wiegman er zelf niet bijzijn. Wel sprak ze een boodschap in: 'Sorry, dat ik er vanavond niet bij kan zijn vanwege de interland-verplichtingen. Ik wil iedereen bedanken voor deze prijs, maar zonder het team en de staff tijdens het toernooi, hadden we niet bereikt wat we nu bereikt hebben.'

Op het EK in eigen land won het Nederlands vrouwenelftal met fris en aanvallend voetbal alle zes haar wedstrijden en sleepte zo de EK-titel binnen. Wiegman werd afgelopen januari aangesteld als bondscoach. Daarvoor was ze al drie jaar actief als assistent bij de Oranje-vrouwen en was ze in 2015 al eens drie maanden interim-bondscoach, nadat Arjan van der Laan werd ontslagen. Sinds haar aanstelling won ze veertien van de zeventien wedstrijden met Oranje.

Aandacht
De zegetocht op het EK in eigen land onder het bewind van Wiegman zorgde voor een explosie van aandacht rond het vrouwenelftal in Nederland. De wedstrijden werden door miljoenen mensen bekeken en ook op de speciale huldiging in Utrecht was het druk.

Dat de prijzen al in oktober worden verdeeld heeft te maken met de nieuwe opzet die de FIFA heeft doorgevoerd. Voorheen werd het FIFA-gala altijd aan het begin van een kalenderjaar gehouden. Voor de verkiezing van dit jaar is bij de vrouwen gekeken naar de periode van 20 november 2016 tot 6 augustus 2017.

Gouden Bal
Sinds 2016 heeft de wereldvoetbalbond immers een eigen verkiezing nadat het een paar jaar gezamenlijk optrok met France Football, dat al ruim zes decennia de Gouden Bal toekent en dat ook zal blijven doen. Vanaf volgend jaar wordt steeds gekeken naar de prestaties in een heel seizoen. Dat was nu niet het geval vanwege de overbrugginsperiode.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.