Bekertoernooi: vergoeding amateurs, teams vrijgeloot in tweede ronde

Reacties

Door de uitbraak van het coronavirus werd het vorige seizoen in de war geschopt, maar ook voor het huidige seizoen zijn er een boel veranderingen. De strijd om de TOTO KNVB-beker wordt compleet anders ingericht, de KNVB kwam woensdag met een uitleg.

Bekertoernooi: vergoeding amateurs, teams vrijgeloot in tweede ronde
© Pro Shots

De veranderingen kregen eerder dit jaar al vorm, toen de overheid besloot dat het amateurvoetbal stilgelegd zou worden. In het Nederlandse bekertoernooi stromen altijd veel amateurclubs in, die na het besluit van het kabinet niet in actie konden komen. De KNVB liet in de eerste ronde alleen de wedstrijden tussen profclubs doorgaan, de duels waarin één of twee amateurteams betrokken waren, werden verschoven.

Omdat de maatregelen in stand zijn gehouden, heeft de KNVB besloten dat amateurclubs dit seizoen niet meer deel mogen nemen aan de strijd om de Nederlandse beker. Hierdoor eindigde het bekeravontuur per direct voor 26 amateurteams. Het gevolg van de beslissing was ook dat Almere City FC, PEC Zwolle, FC Volendam, MVV Maastricht, Willem II, FC Groningen, NEC en Vitesse zonder te spelen door zijn naar de volgende ronde, zij stonden immers tegenover een amateurclub in de eerste ronde. Voor amateurs die nog actief waren in het bekertoernooi volgt een financiële vergoeding, tevens zijn ze verzekerd van een plek in het bekertoernooi van volgend jaar. 

Deze hele situatie vraagt om extra uitleg richting het vervolg van het toernooi. Komende zaterdag wordt er geloot voor de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi, 23 profclubs worden meegenomen in de loting. Dit zijn de elf winnende teams uit de eerste ronde, de acht hier boven genoemde profclubs die tegenover een amateurclub stonden in de eerste ronde en de clubs die vanwege Europese verplichtingen vrij waren tijdens de eerste ronde: Ajax, AZ, Feyenoord en PSV.

Omdat er geloot wordt met een oneven aantal clubs en er voor een volledige tweede ronde simpelweg te weinig clubs nog uit mogen komen in het bekertoernooi, zijn er teams die zonder te spelen doorgaan naar de achtste finale (de derde ronde). Tijdens de loting voor de tweede ronde worden er zeven wedstrijden gevormd en worden negen teams zogenaamd vrijgeloot. Op die manier krijgt de KNVB zestien teams in de achtste finale en kan het Nederlandse bekertoernooi op 'normale' wijze worden hervat.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen clubs, het is dus niet zo dat een club als Feyenoord zeker is van een plek in de achtste finale, omdat de Rotterdammers uitkomen in Europa. De wedstrijden in de tweede ronde worden op 15, 16 en 17 december afgewerkt, de achtste finales staan voor 19, 20 en 21 januari op de agenda.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo reageert de KNVB na het nemen van het besluit

Directeur betaald voetbal Eric Gudde: 'Dit is absoluut een heel grote teleurstelling. Het is juist de charme van het bekertoernooi dat amateurclubs zich ten koste van profclubs als cupfighters kunnen ontpoppen. Het verder doorschuiven van de eerste en tweede bekerronde naar de tweede competitiehelft is niet mogelijk door de krappe speeldagenkalender van het betaald voetbal.'

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: 'Hoe onvermijdelijk dit opgelegde vertrek uit het bekertoernooi ook is, het is opnieuw een zware klap voor het amateurvoetbal. In de TOTO KNVB- beker kunnen de amateurverenigingen zich meten met betaaldvoetbalclubs. Buiten sportieve successen kan dat in moeilijke tijden ook een welkome financiële bijdrage opleveren. Rest ons nu niets meer dan vooruit te kijken. We hopen dat de amateurs zo snel mogelijk weer normaal mogen trainen.'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.