Bekersucces Napoli laat De Ligt langer wachten op eerste prijs met Juve

Reacties

Napoli heeft ten koste van Juventus de Coppa Italia gewonnen. De beslissing viel woensdagavond in een strafschoppenserie, waarin het voor de koploper van de Italiaanse competitie al snel misging.

Bekersucces Napoli laat De Ligt langer wachten op eerste prijs met Juve
© Pro Shots
Napoli
Napoli
ns
0 - 0
Juventus
Juventus

De finale werd gespeeld in een leeg Stadio Olimpico. Matthijs de Ligt vormde achterin bij Juventus een duo met Leonardo Boncucci en kreeg veel te maken met Dries Mertens. Eerder op de dag van de eindstrijd was bekend geworden dat de Belg zijn contract heeft verlengd tot medio 2022. De topscorer aller tijden van Napoli was tegen Juventus vrij onzichtbaar, wat deels te danken was aan De Ligt.

Het eerste gevaar kwam van De Oude Dame. Bij Juventus moest Douglas Costa vanaf de flanken voor gevaar zorgen en vormden Paulo Dybala en Cristiano Ronaldo meer een duo in het centrum. Bij een combinatie met de twee was het in de zesde minuut al bijna raak. Dybala bracht Ronaldo in stelling en het schot van de Portugees werd goed gepakt door Napoli-doelman Alex Meret. De goalie had het verder in de eerste helft vrij rustig. Gianluigi Buffon moest aan de andere kant vaker handelend optreden bij doelpogingen. De Juve-legende zag de bal bij een vrije trap van Lorenzo Insigne tegen de buitenkant van de paal gaan, waarbij niet duidelijk was of Buffon dat schot bewust liet gaan, hij zat in ieder geval erg in de buurt. Even later voorkwam hij de openingsgoal van Diego Demme, die door de Juventus-defensie was geslalomd.

Napoli hield goed stand tegen Juventus en deed in de kansenverhouding ook na rust niet veel onder voor de Serie A-koploper. De Napolitanen waren in de 72ste minuut gevaarlijk via de voor Mertens ingevallen Arek Milik. Na een fraai overstapje van Matteo Politano had de ex-Ajacied een vrije schietkans. Hij had meer tijd dan hij dacht en knalde te wild met rechts hoog over. Politano kopte even later bij een goede mogelijkheid de bal in de handen van Buffon. Laatstgenoemde vertolkte in de extra tijd een heldenrol. Eerst stopte Buffon een kopbal van Nikola Maksimovic uit een corner en bij de rebound hield hij Elif Elmas op wonderbaarlijke wijze van scoren, waardoor het 0-0 bleef.

Vanwege de beperkte voorbereiding door het coronavirus was al besloten dat er direct een strafschoppenreeks zou volgen als het gelijk zou staan na reguliere speeltijd. In de penaltyserie miste Dybala direct namens Juventus en Danilo miste de tweede penalty bij de ploeg van Maurizio Sarri ook. Napoli maakte geen fout en Milik nam zijn verantwoordelijkheid op het beslissende moment, hij zorgde voor de bevrijdende treffer in de strafschoppenreeks.

De Ligt kon de zesde Nederlander sinds de eeuwwisseling worden die de Italiaanse beker won. Wesley Sneijder was negen jaar geleden de laatste Nederlander die de Coppa Italia op zijn palmares kon zetten. Clarence Seedorf, Jaap Stam, Edgar Davids en Andy van der Meijde gingen hem voor. Volgend seizoen volgt ongetwijfeld een nieuwe poging van De Ligt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.