Bayern slacht weerloos Dortmund in Lewandowski-show

Met speels gemak heeft Bayern München de volgende horde genomen op weg naar het 28ste landskampioenschap in de Bundesliga. Borussia Dortmund werd zaterdag in één geweldige helft van de mat geveegd: 6-0.

In Beieren werd eerder op de zaterdag de wedstrijd tussen Schalke 04 en SC Freiburg goed in de gaten gehouden, aangezien eventueel puntenverlies van de thuisclub betekende dat Bayern kampioen kon worden tegen Dortmund. De formatie uit Gelsenkirchen won echter en stelde daarmee het feestje van Der Rekordmeister uit.

Om in de volgende speelronde op eigen kracht kampioen te kunnen worden moest er gewonnen worden van Dortmund en trainer Jupp Heynckes koos voor een aanvallende linie met Robert Lewandowski in de spits en Franck Ribéry en Arjen Robben op de flanken. Robben ontbrak voor de interlandperiode nog met een blessure.

Dortmund won in 2014 voor het laatst in de Allianz Arena, toen Lewandowski nog voor Die Borussen speelde. De voorgaande twee competitieduels in Beieren gingen echter ruim verloren: 4-1 en 5-1. Ook deze avond ging het al vroeg helemaal fout voor Dortmund. Binnen het kwartier stond het 2-0 voor Bayern, hoewel de openingstreffer uiterst discutabel was.

Doelpuntenmaker Lewandowski leek op het moment van spelen namelijk buitenspel te staan, maar zelfs met de videoarbiter aanwezig werd de goal in de vierde minuut goedgekeurd. Dit gold niet voor de 2-0 van Franck Ribéry, die bij de tweede paal in buitenspelpositie binnen werkte. Enkele minuten later was het echter alsnog raak, David Alaba vond James Rodríguez en die werkte binnen: 2-0.

In Duitsland was de eerste goal van Bayern München voer voor grapjes op social media.

De slachtpartij in de Allianz Arena ging verder in de eerste helft en bij het rustsignaal stond het liefst 5-0. Thomas Müller zorgde na 23 minuten voor de 3-0 na een fraaie voorzet van James, vlak voor rust werd de situatie nog pijnlijker voor Dortmund. Na een rommelige situatie tikte Lewandowski van dichtbij zijn tweede binnen, Ribéry - bij de 4-0 nog prominent aanwezig met een mooie actie - pikte kort daarna zelf zijn doelpunt mee.

Dortmund kreeg in 1978 voor het laatst vijf doelpunten of meer om de oren in de eerste helft. Borussia Mönchengladbach won in april van dat jaar met 12-0 van Dortmund en uitgerekend Bayern-coach Heynckes scoorde in die wedstrijd vijf keer.

Trainer Peter Stöger, in de Bundesliga nog ongeslagen sinds hij in december de ontslagen Peter Bosz opvolgde, wisselde niet in de rust en zag zijn spelers zowaar standhouden in de tweede helft. Het was zelfs Mario Götze die de beste kans kreeg op de eerste treffer in het tweede bedrijf. Al glijdend werkte de ex-speler van Bayern de bal op de linkerpaal. Echt grote kansen werden vervolgens niet meer gecreëerd, maar vlak voor tijd voltooide Lewandowski alsnog zijn (valse) hattrick. Van dichtbij tikte de Pool zijn 26ste goal van het Bundesliga-seizoen binnen: 6-0.

Bayern kan zich na de ruime overwinning richten op een titelfeest, een winstpartij op bezoek bij FC Augsburg is volgende week voldoende voor de 28ste landstitel. Eerst moet het vizier echter gericht worden op de Champions League-ontmoeting met Sevilla. Het tweeluik met de Spanjaarden gaat om een ticket voor de halve finale van het miljardenbal, dinsdag staan de clubs in Spanje tegenover elkaar.