Bayern Herbstmeister met record, Elia en Dost onderuit

Bayern München heeft zich woensdagavond in Duitsland door een zege bij SC Freiburg tot Herbstmeister gekroond. De Duitse koploper, nog zonder de geblesseerde Arjen Robben, speelde bijna de gehele wedstrijd tegen tien man. Bas Dost ging met VfL Wolfsburg onderuit.

SC Freiburg – Bayern München 0-2Door de overwinning is Bayern de snelste winterkampioen in de Bundesliga ooit. Na de zege bij het dit seizoen alleszins redelijk presterende Freiburg bedraagt het aantal verliespunten nog altijd maar vijf (uit veertien duels). Voor de winterstop zijn nog drie duels te gaan.

De overwinning kwam al in de beginfase tot stand. Na elf minuten werd Oliver Sorg bestraft met een penalty omdat Franck Ribéry de bal tegen zijn hand schoot. Thomas Müller (foto) zette de gegeven strafschop om in een treffer, al was doelman Oliver Baumann nog wel dicht bij een redding.

Zes minuten na het openingsdoelpunt kreeg Freiburg nog een tegenvaller te verwerken. Fallou Diagne werkte de doorgebroken Xherdan Shaqiri naar de grond en kreeg voor die overtreding een rode kaart van Florian Meyer, de arbiter van dienst. Zonder de Senegalees dacht Freiburg even later aanspraak te maken op een penalty, maar dit keer werd een handsbal van Javi Martínez over het hoofd gezien.

Na de onderbreking was het spel van Bayern zeer pover en ging Freiburg steeds meer in een goed resultaat geloven. Doelman Manuel Neuer moest er zelfs aan te pas komen om een treffer van het tiental te voorkomen. Bayern hield evenwel de voorsprong vast en liep door een uitval met Anatoliy Tymoshchuk als eindstation zelfs nog uit naar 0-2.

Der Rekordmeister vergrootte zo de voorsprong op naaste rivaal Borussia Dortmund tot elf punten. Het gat met Schalke 04 is al dertien punten. Leverkusen heeft zich door de zege van vanavond knap gemeld als nummer twee van Duitsland, met tien punten achter Bayern. Zaterdag kan het Bayern van trainer Jupp Heynckes een volgende stap richting het kampioenschap zetten. Dan komt landskampioen Dortmund op bezoek bij de Beierse grootmacht. Werder Bremen - Bayer Leverkusen 1-4 Na veertien speelronden in Duitsland is Leverkusen opvallend genoeg de ploeg die het dichtst in de buurt van het ongenaakbare Bayern blijft. Woensdagavond werd het Werder Bremen van Eljero Elia, die 81 minuten op het veld stond, hardhandig opzij gezet.

Voor de onderbreking was het Gonzalo Castro die namens de uitploeg de score opende. Na rust maakte de Duitser zijn tweede van de avond, alvorens Nils Petersen namens Werder de eer kon redden. Via Simon Rolfes en Jens Hegeler liep Leverkusen in de slotfase uit naar een afgetekende 1-4 zege.

Daarmee bezet het de tweede plaats achter Bayern met tien punten achterstand. Het verschil met landskampioen Borussia Dortmund bedraagt maar een puntje. Werder Bremen is middenmoter.

Borussia Mönchengladbach – VfL Wolfsburg 2-0 Bas Dost heeft met VfL Wolfsburg de 3-1 uitoverwinning tegen 1899 Hoffenheim geen goed vervolg kunnen geven. Vrijwel de hele wedstrijd zonder Roel Brouwers (bleef op de bank tot de 89ste minuut) en helemaal zonder Luuk de Jong (herstellende van knieoperatie) liep Borussia Mönchengladbach al in de eerste helft uit naar een 2-0 voorsprong.

Hoewel Wolfsburg in het eerste bedrijf het betere van het spel had, zorgde Gladbach voor de doelpunten. De eerste was schitterend. Juan Arango aarzelde na een pass van Havard Nordtveit geen moment en opende de score van buiten het strafschopgebied met een volley. Vlak voor rust verdubbelde verdediger Tony Jantschke de marge door bij een corner van Nordtveit raak te schieten.

Tot zijn frustratie kon Dost aan Wolfsburg-kant niet voor een tegentreffer zorgen. Vroeg in de eerste helft werd zijn kopbal van de lijn gehaald, terwijl de Nederlandse aanvaller twaalf minuten voor tijd slechts de buitenkant van de paal raakte. Gladbach poogde met enkele afstandsschoten nog voor een derde treffer te zorgen, maar Diego Benaglio hield zijn doel in de tweede helft wel schoon.

Gladbach komt door de derde thuiszege van het seizoen weer in het linkerrijtje. Met twintig punten staat het negende. Wolfsburg zakt door de nederlaag naar de vijftiende plaats. Het uitzicht op Europees voetbal is er echter nog altijd, aangezien nummer zes Hannover 96 slechts vijf (!) punten meer heeft.

Overige uitslagenVfB Stuttgart - FC Augsburg 2-11. FC Nürnberg - Hoffenheim 4-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.