Bayer Leverkusen vernedert Dortmund in eigen huis

Borussia Dortmund heeft zondag een zeer pijnlijke thuisnederlaag geleden tegen Bayer Leverkusen. Net als eerder in het seizoen werd het treffen een doelpuntrijk spektakel, maar ditmaal trokken de bezoekers aan het langste eind.

Borussia Dortmund
2 - 5
Bayer Leverkusen

Het was de eerste keer sinds het seizoen 2014/15 dat Bayer in het Signal Iduna Park wist te winnen. Destijds zorgden Stefan Kiessling en Karim Bellarabi voor de doelpunten en die laatstgenoemde zag als basisspeler toe hoe zijn ploeg al vroeg op voorsprong kwam. Dortmund-verdediger Manuel Akanji bewees zijn team, dat zonder de geblesseerde Erling Haaland aantrad, een slechte dienst door in zijn ijver een schot van richting te veranderen voor 0-1.

De goal brak de wedstrijd volledig open. Amper vijf minuten na Akanji’s ongelukkige moment volgde Jeremie Frimpong aan de andere kant met een geschampte kopbal zijn voorbeeld (zie onder). Kort daarna trok Leverkusen het duel naar zich toe. Bellarabi vond in een snel uitgevoerde counter de vrijstaande Florian Wirtz, waarna het achttienjarige toptalent Dortmund-keeper Gregor Kobel kansloos liet.

Na een rake vrije trap van Robert Andrich vanaf de rand van het strafschopgebied, zorgde Jonathan Tah luttele minuten na de pauze met een snoeiharde volley voor een luxepositie. Dortmund, waar Donyell Malen na zeventig minuten werd vervangen voor Youssoufa Moukoko, zette aan in de slotfase. De pogingen van de ploeg van Marco Rose brachten de Leverkusen-defensie niet in de war.

Stand
Moussa Diaby leek als invaller de eindstand te gaan bepalen, maar die eer was aan Steffen Tigges. Door de overwinning verkleint Leverkusen, waar Mitchel Bakker de negentig minuten volmaakte en Timothy Fosu-Mensah in de slotfase inviel, het verschil met Dortmund op de ranglijst. De ploeg van coach Gerardo Seoane staat derde. Het verschil met Die Borussen is vijf punten.