Barcelona op kop en Real verliest

Barcelona nam de koppositie in de Primera División over van Villarreal en Real Betis Sevilla. De Catalanen hadden een makkie aan Real Mallorca, terwijl de twee voormalige koplopers punten verspeelden. Real Madrid liep al tegen de derde competitienederlaag van dit seizoen op.

Barcelona had onverwacht een makkie aan Real Mallorca. De ploeg die vorig jaar verrassend als derde eindigde in de Primera División is in eigen land bezig aan een matige seizoensstart, al heeft het in de Champions League twee van de drie duels gewonnen.
Tegen Barcelona had de ploeg van coach Bernd Krauss geen enkele kans. Mallorca speelde traag en matig en Barça genoot van de ruimte die het kreeg. Zonder zelf te excelleren, kwam de Catalaanse ploeg in het eigen Camp Nou makkelijk tot scoren. En was het duel na 31 minuten al gespeeld. Eerst kopte Luis Enrique na acht minuten de 1-0 binnen, om twintig minuten later koel af te werken nadat Carles Puyol met een lange pass de defensie van Mallorca te kijk had gezet. Bij de eerstvolgende kans besliste Javier Saviola het duel. Hij tikte eenvoudig een voorzet van Geovanni binnen.
Na de 3-0 vond Barcelona het welletjes. De laatste actie voor rust zal coach Carles Rexach echter zorgen baren. Zijn linksback en aanvoerder Sergi raakte geblesseerd en zal waarschijnlijk twee maanden uitgeschakeld zijn. En dat terwijl Barça toch al kampt met problemen in de verdediging vanwege blessures en afzeggingen voor interlandvoetbal.

De seizoensstart van Real Madrid begint dramatische vormen aan te nemen. De Spaanse kampioen verloor opnieuw, ditmaal met 4-2 van Las Palmas. Na zes duels heeft de Koninklijke pas één overwinning geboekt en liefst dertien verliespunten.
Op Las Palmas stond Real al na acht minuten op achterstand. Aanvoerder Fernando Hierro ging in de fout en Pablo Lago profiteerde. Pedro Munitis zette beide ploegen na een half uur naast elkaar, maar een minuut later zorgde Jorge vanaf de strafschopstip wederom voor een voorsprong voor de thuisploeg. Vlak voor rust slaagde Zinedine Zidane erin om Real weer naast Las Palmas te zetten.
Even na rust was het echter gedaan met de Madrileense aspiraties. Munitis kreeg rood na een forse tackle op Tomás Olías, waarna Rubén met twee doelpunten het duel in het voordeel van de thuisclub besliste. Zijn tweede treffer viel ver in blessuretijd: een lob van 35 meter afstand over Iker Casillas.

Slechts een halve week hielden Villarreal en Real Betis Sevilla de koppositie in hun bezit. Villarreal verspeelde twee punten door een 1-1 gelijkspel tegen Deportivo La Coruña. De ploeg van coach Víctor Muñoz kwam al na drie minuten op voorsprong door een treffer van Víctor. Halverwege de tweede helft kwamen de bezoekers op gelijke hoogte door een treffer van routinier Donato.

Real Betis pakte een punt bij Althletic de Bilbao. Beide ploegen kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Althletic en Betis zorgden voor een weinig attractieve, want trage wedstrijd. Een gelijkspel was dan ook een juiste afspiegeling. Joey Gudjonsson debuteerde bij Betis en maakte meteen indruk in het uur dat hij meespeelde. Want de twee vrije trappen die hij nam, vereisten knappe reddingen van doelman Iñaki Lafuente.

Door een 1-0 overwinning op Málaga mengdeAlavés zich weer in de subtop van de Spaanse ranglijst. Een benutte strafschop van Llorens in de 54ste minuut maakte het verschil in het Mendizorroza. Een kwartier na rust kwam Richard Witschge als invaller in het veld.