Barcelona haalt Dembélé binnen voor maximaal 147 miljoen euro

Reacties

Na een wekenlange transfersoap heeft Barcelona de komst van supertalent Ousmane Dembélé bevestigd. De twintigjarige Fransman is in Catalonië de opvolger van Neymar, die voor een recordbedrag (222 miljoen euro) naar Paris Saint-Germain vertrok.

Barcelona haalt Dembélé binnen voor maximaal 147 miljoen euro

Een groot deel van die transfersom is door Barcelona uitgetrokken voor Dembélé, die Borussia Dortmund 105 miljoen euro plus bonussen oplevert. Het maximumbedrag kan uitkomen op 147 miljoen euro. Alleen voor Neymar werd ooit een hoger bedrag betaald in de voetbalhistorie.

De buitenspeler tekent voor vijf jaar bij de Catalanen. Om een Neymar-scenario te voorkomen heeft Barcelona een gelimiteerde transfersom van 400 miljoen euro opgenomen in de verbintenis van Dembélé. Maandag ondergaat de Fransman de medische keuring, een dag na zijn aankomst in Barcelona.

Borussia Dortmund betaalde in 2016 nog vijftien miljoen voor de flankspeler, toen nog eigendom van Stade Rennes. Eén seizoen en tien doelpunten later vertrekt Dembélé dus voor een veelvoud van dat bedrag naar Barcelona. Borussia Dortmund had de Spaanse club voor een deadline gesteld voor de deal met Dembélé. De Fransman, die in de zomer van 2016 debuteerde voor het nationale elftal, had bij Die Borussen nog een contract dat doorliep tot medio 2021.

Toptien duurste transfers aller tijden

SpelerVan en NaarBedragJaar
NeymarBarcelona - Paris Saint-Germain222 miljoen euro2017
Ousmane Dembélé *Borussia Dortmund - Barcelona105 miljoen euro2017
Paul PogbaJuventus - Manchester United105 miljoen euro2016
Gareth BaleTottenham Hotspur - Real Madrid101 miljoen euro2013
Cristiano RonaldoManchester United - Real Madrid94 miljoen euro2009
Gonzalo HiguaínNapoli - Juventus90 miljoen euro2016
NeymarSantos - Barcelona88,2 miljoen euro2013
Romelu LukakuEverton - Manchester United85 miljoen euro2017
Luis SuárezLiverpool - Barcelona81,7 miljoen euro2014
Ángel Di MaríaReal Madrid - Manchester United75 miljoen euro2014

* Het bedrag van Ousmane Dembélé kan oplopen tot maximaal 147 miljoen euro.

De soap rondom de transfer nam enkele weken geleden - met het officieel worden van het vertrek van Neymar - serieuzere vormen aan. Zo werd Dembélé disciplinair geschorst door de club van trainer Peter Bosz, omdat het talent zonder toestemming een training aan zich voorbij liet gaan. Omdat Dembélé door de schorsing al twee weken niet meetrainde met de groep, besloot de Franse bondscoach Didier Deschamps de buitenspeler niet op te roepen voor de komende interlandperiode, waarin onder meer Nederland de tegenstander is in de WK-kwalificatieperiode.

Uitgaven
Met Dembélé in de selectie hoopt Barcelona dit seizoen weer hoge ogen te gooien in Spanje en Europa. Afgelopen seizoen presteerde de club niet optimaal. Weliswaar werd in 2016 de Spaanse Super Cup gewonnen en was een jaar later de Copa del Rey ook een prooi voor de Catalanen, maar in de Primera División was Real Madrid te sterk voor Barcelona. Daarnaast werd Barça in de kwartfinale van de Champions League uitgeschakeld door Juventus.

Barcelona gaf eerder deze transferzomer al een kleine honderd miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Paulinho (40 miljoen) en Nélson Semedo (30,5 miljoen) waren de topaankopen van de Spaanse club, terwijl Gerard Deulofeu voor twaalf miljoen werd teruggehaald en de huurdeal met de Braziliaan Marlon voor vijf miljoen werd omgezet in een permanente transfer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.