Barcelona acteert opnieuw op de grens van Financial Fair Play

Reacties

De komst van Xavi mag dan voor nieuwe hoop zorgen in Camp Nou, voorzitter Joan Laporta wacht mogelijk opnieuw een hoop gedoe met La Liga. Er zouden immers twijfels zijn over de vraag of het overnemen van de gewenste coach wel binnen de kaders van Financial Fair Play past.

Barcelona acteert opnieuw op de grens van Financial Fair Play
© Pro Shots

Barcelona presenteerde maandag Xavi als opvolger van Ronald Koeman. De oud-middenvelder moet de ambities van de Catalaanse grootmacht weer waarmaken.

De onderhandelingen met de club van Xavi, Al-Sadd uit Qatar, liepen niet bepaald gladjes. Eerst zaaiden de Qatari al twijfel met een statement waarin ze meldden dat Xavi zich op Al-Sadd richtte. In Spanje werden toen allang geen twijfels meer gezet bij de nieuwe klus van de veelgeprezen middenvelder van weleer. Vervolgens vroegen de Qatari om de persoonlijke komst van Laporta, die uiteindelijk zijn adjudanten stuurden om de onderhandelingen af te ronden.

En ook die onderhandelingen verliepen niet simpel. Al-Sadd bevestigde doodleuk dat er een akkoord was. Barcelona zou de afkoopsom van vijf miljoen euro betalen. Vervolgens was opvallend dat een statement van de Catalanen lang uitbleef. De Spaanse pers meldde al snel waarom. Volgens de kaders van Financial Fair Play kon Barcelona die vijf miljoen helemaal niet betalen. Al snel meldden de Catalaanse grootmachten dat er een andere oplossing was gevonden: de club zou 2,5 miljoen euro betaald hebben en Xavi zou de andere helft zelf afgetikt hebben. Bovendien werd gesteld dat Barcelona flink geïrriteerd was over het statement en de handelwijze van Al-Sadd.

Tebas
La Liga zou nu vraagtekens bij de deal gezet hebben. Volgens het Spaanse radiostation Cadena Cope is er zelfs intern een onderzoek aangekondigd. Hoewel de organisatie van Javier Tebas de komst van Xavi niet kan tegenhouden, kan het Spaanse competitieorgaan wel toetsen of de deal binnen de (financiële) regels past. Daarom zouden al documenten en informatie over het salaris en de contractuur zijn opgevraagd. Mocht daar iets onoorbaars in gevonden worden, kunnen sancties volgen. In het ergste geval zou het kunnen gaan om een transferverbod.

Zodoende blijft de financiële wanorde Barcelona achtervolgen. Xavi, die zijn handtekening zette onder een verbintenis tot medio 2024, is ondertussen bezig de discipline aan te halen bij Barcelona. Bovendien heeft hij onder meer de medische staf gereorganiseerd.

Op den duur zal duidelijk worden in hoeverre ook hij – net als Koeman, die Lionel Messi moest uitzwaaien – te maken krijgt met de gevolgen van de financiële problemen. Want een transferverbod zou de heropbouw van Barcelona alleen maar moeilijker maken.

Laporta, die tijdens de presentatie niet wilde ingaan op de financiële details van de komst van Xavi, wacht mogelijk opnieuw een clash met Tebas. De Barcelona-voorzitter haalde rond het vertrek van Lionel Messi herhaaldelijk uit naar La Liga, dat er met de strikte naleving van de regels voor gezorgd zou hebben dat de Argentijnse superster moest vertrekken. Bovendien weigerde Laporta een grote deal, die het Spaanse competitieorgaan sloot met investeringsmaatschappij CVC. Barcelona zou in ruil voor een enorm bedrag de tv-rechten voor tientallen jaren hebben moeten verkopen. Zover kwam het niet, waardoor Barcelona die inkomsten misliep, Messi moest vertrekken en La Liga en Barcelona gebrouilleerd raakten. De vraag is nu of er een nieuw hoofdstuk komt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.