Barça op titelkoers dankzij kunststukje Messi tegen Atlético

Barcelona heeft een flinke stap gezet richting de Spaanse landstitel. Dankzij een 1-0 thuiszege in een rechtstreeks gevecht met Atlético Madrid bedraagt het gat met de enige overgebleven concurrent nu acht punten. Een wonderschone vrije trap van Lionel Messi was in een bepaald niet spectaculaire topper genoeg voor de Catalaanse zege.

Het gat tussen koploper Barcelona en achtervolger Atlético Madrid was tot zondagmiddag vijf punten, terwijl het vijf speelronden geleden nog een kloof van elf punten was. Omdat de Catalanen drie van die laatste vijf competitieduels gelijkspeelden en de Madrilenen in diezelfde periode louter driepunters noteerden, keerde de spanning weer helemaal terug in La Liga. Door de zege slaat Barcelona nu dus weer een gaatje, in plaats van dat het de concurrent nóg dichterbij ziet komen.

De eerste twintig minuten waren van beide partijen vrij vlak, todat Messi zich met de wedstrijd besloot te bemoeien. Eerst stuurde de Argentijnse vedette drie tegenstanders op een vierkante meter met een weergaloze actie het bos in, maar zijn schotje was een eenvoudige prooi voor Atlético-keeper Jan Oblak. Zes minuten later krulde Messi een vrije trap schitterend richting de bovenhoek, dit keer was het handje dat de Sloveense goalie tegen de bal kreeg niet voldoende: 1-0.

Luis Suarez kijkt toe hoe Lionel Messi de 1-0 binnen schiet.

De thuisploeg slaagde er vervolgens niet in de wedstrijd in het slot te gooien. Philippe Coutinho produceerde een knal op de vuisten van Oblak en de ongelukkige invaller André Gomes (gekomen voor de aan zijn hamstring geblesseerd geraakte Andrés Iniesta) verprutste in kansrijke positie een voorzet. Na rust kopte Gerard Piqué een corner van dichtbij over, werd de 2-0 van Suarez terecht afgekeurd en zag Sergio Busquets zijn volley gepakt door Oblak. Aan de andere kant kwam Atlético lange tijd niet verder dan een schot hoog over van Antoine Griezmann, midweeks met vier doelpunten nog verantwoordelijk voor een 4-0 zege van zijn ploeg op Leganés. Vijf minuten voor tijd leek de 1-1 alsnog te vallen, maar Diego Costa stond buitenspel toen hij de bal voor doelpuntenmaker Kevin Gameiro neerlegde.

Gescoord werd er niet meer, waardoor Barça een imponerende reeks tegen Atlético in stand houdt. Het heeft nu zestien competitieduels op rij níét verloren van de rood-witten, de laatste nederlaag tegen Los Colchoneros dateert van 14 februari 2010. Bovendien is de ploeg van Ernesto Valverde dit seizoen nog altijd ongeslagen in 27 competitiewedstrijden. Met nog elf duels te gaan bedraagt de voorsprong van Barcelona op Atlético nu acht punten, terwijl Real Madrid en Valencia (dat een duel minder heeft en later op de zondagavond nog speelt) al respectievelijk vijftien en negentien punten minder hebben.