Morsend Barcelona geeft kraker tegen Atlético extra spanning

Barcelona heeft Atlético Madrid onbedoeld extra hoop gegeven in de strijd om het kampioenschap. De koploper van La Liga verspeelde donderdag punten bij degradatiekandidaat Las Palmas (1-1) en heeft nu nog maar vijf punten meer dan Atlético, dat zondag op bezoek komt in Camp Nou.

Op Gran Canaria was er een hoofdrol voor scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz, die kort voor rust verzuimde om Las Palmas-doelman Leandro Chichizola weg te sturen en even na de thee een opvallende, maar terechte penalty gaf aan de thuisploeg. Zo kantelde de wedstrijd in het nadeel van Barcelona, dat via een schitterende vrije trap van Lionel Messi in de twintigste minuut nog wel op voorsprong was gekomen.

Na de fraaie openingstreffer waren de ogen vooral gericht op Luis Suárez. De aanvaller van Barcelona was afgelopen zaterdag tegen Girona opzichtig op zoek naar een gele kaart, waardoor hij geschorst zou zijn tegen Las Palmas en zeker zou kunnen spelen tegen Atlético. Suárez werd echter niet op de bon geslingerd en stond daardoor nog steeds op scherp voor de kraker van komende zondag.

Suárez hield zich bij Las Palmas niet in en de fans van Barcelona hielden bij een paar situaties dan ook hun hart vast. Kort voor de onderbreking was de Uruguayaan op weg naar de 0-2, maar Las Palmas-doelman Chichizola maakte buiten zijn strafschopgebied hands en voorkwam daarmee dat Suárez kon scoren. Tot woede van de fel protesterende aanvaller volgde er geen rode kaart en een vrije trap; scheidsrechter Lahoz zag de handsbal niet en floot voor de rust.

Penalty
Ook kort in de tweede helft stond de arbiter in de schijnwerpers, toen hij Las Palmas een penalty gaf. Lange tijd was onduidelijk waarom de bal op de stip ging; ogenschijnlijk floot Lahoz terecht voor een handsbal van Lucas Digne. Jonathan Calleri maakte vanaf elf meter geen fout en schoot de 1-1 binnen. Voor Barcelona betekende dit de eerste penalty die het tegen kreeg in La Liga sinds 14 februari 2016 (!) en de koploper moest opnieuw beginnen.

Philippe Coutinho, Ivan Rakitic en Ousmane Dembélé vielen in bij de bezoekers, in een poging een winnende treffer te forceren. Veel kansen kwamen daar echter niet voor: Suárez was met zijn schot dat net over ging eigenlijk de enige speler van Barcelona die echt in de buurt kwam van een doelpunt. Las Palmas verdedigde fel, met veel overtredingen, en pakte een onverwacht punt in de strijd tegen degradatie.

Las Palmas heeft nu twee punten meer dan het Deportivo La Coruña van Clarence Seedorf en Barcelona heeft de topper van zondag tegen Atlético extra spannend gemaakt. De kraker in Camp Nou begint om 16.15 uur.