Barça verliest van Osasuna, strijd onderin zinderend

Barcelona heeft het laatste thuisduel verloren van Osasuna. Coach Pep Guardialo had zijn B-keuze het veld ingestuurd. Op de laatste speeldag zal de strijd om degradatie ongekend spannend worden in de Spaanse competitie. Numancia en Recreativo degradeerden definitief. De derde degradant wordt op de laatste speeldag bepaald. Osasuna, Sporting Gijón, Real Betis Sevilla, Getafe en Real Valladolid zijn allen nog niet zeker van een langer verblijf in de Primera División.

Barcelona-Osasuna 0-1Met het oog op de Champions League-finale van woensdag tegen Manchester United en het gegeven dat de titel al in het bezit is van Barça, koos coach Pep Guardiola ervoor om een B-elftal op te stellen. Van de reguliere basisspelers verschenen alleen Eric Abidal (geschorst voor de wedstrijd tegen United) en de doelpunten zoekende Samuel Eto’o aan de aftrap. Van het soepel combinerende Barcelona was ook weinig terug te zien. Het gaf aan het tegen degradatie strijdende Osasuna de kans om op zoek te gaan naar broodnodige punten. De beloning kwam na 26 minuten. Walter Pandiani kopte een hoekschop van Jaroslav Plasil achter Barça-goalie José Manuel Pinto.

Barcelona slaagde er niet om het fanatiek verdedigende Osasuna in de problemen te brengen. De in de 51ste minuut ingevallen Marc Muniesa kende een teleurstellend debuut voor Barcelona. Een half uur nadat de zeventienjarige verdediger in het veld kwam, kreeg hij de rode kaart van scheidsrechter Antonio Rubinos Perez na een forse tackle op Antonio Hidalgo. Dit tot grote woede van Guardiola. Zijn tirade werd bestraft met een verwijdering naar de tribune. Het slordige Barça was met tien man nóg kanslozer en leed de vijfde competitienederlaag van het seizoen. Osasuna kan de drie punten uitstekend gebruiken. De ploeg staat nog wel op een degradatieplek maar kan op de laatste speeldag nog vier ploegen achterhalen.

De nederlaag was snel vergeten in Camp Nou toen na afloop van de wedstrijd de beker voor het binnenhalen van de Spaanse titel werd uitgereikt aan de beste ploeg van het land.

Sevilla-Deportivo La Coruña 1-0Sevilla stelde in de laatste minuut de zege veilig. In een matig duel was Diego Perotti in de blessuretijd het goudhaantje. Sevilla blijft met drie punten voorsprong op Atlético Madrid de derde positie op de ranglijst behouden.

Athletic de Bilbao-Atlético Madrid 1-4Diego Forlán was weer eens goud waard voor Atlético Madrid. Bij een 1-1 stand scoorde de Uruguayaan drie keer. In de 73ste, 78ste en de 87ste (uit een strafschop) minuut stelde de speler, die zich nadrukkelijk kandidaat stelt voor de ESM Gouden Schoen, de zege en minimaal de vierde plaats in de Primera División veilig. Wat betekent dat de Madrileense ploeg volgend jaar in de voorronde van de Champions League speelt. Na een uur spelen had Raúl García Atlético al op voorsprong gebracht. De gelijkmaker van Athletic de Bilbao viel acht minuten later. Xabier Etxeita was de verantwoordelijke.

Villarreal-Valencia 3-1Valencia heeft de laatste kans op een plek in de voorronde van de Champions League komend seizoen onbenut gelaten. De ploeg, met wederom Hedwiges Maduro in de basis, verloor van Villarreal. Op het kwartier en na een half uur had Joseba Llorente de thuisploeg op voorsprong gebracht. Nog voor rust verkleinde Valencia-spits David Villa de achterstand tot 2-1. Na 67 minuten besliste Cani het duel in het voordeel van Villarreal.

Málaga-Real Betis Sevilla 1-1Een treffer tien minuten voor tijd van Albert Luque behoedde Málaga van een nederlaag. De huurling van Ajax bezorgde zijn team een gelijkspel. Vlak voor rust had Edú Real Betis Sevilla op voorsprong gebracht. Door het puntenverlies maakt Málaga geen kans meer op Europees voetbal. Real Betis Sevilla staat zestiende en moet op de laatste speeldag nog aan de bak om degradatie te voorkomen.

UD Almería-Espanyol 0-3Espanyol speelde zich tegen Almería in definitieve veiligheid. Twee doelpunten (26ste en 71ste minuut) van Iván Alonso zorgden ervoor dat de tweede club van Barcelona voldoende afstand neemt van de degradatiestreep zodat ze ook komend seizoen weer actief zijn in de Primera División. In de slotfase tekende Corominas voor de 3-0 overwinning.

Recreativo-Racing Santander 0-1Na de nederlaag tegen Racing Santander valt het doek definitief voor Recreativo. De ploeg kan op de laatste speeldag de ploegen boven de rode streep niet meer achterhalen. Nikola Zigic tekende een kwartier voor affluiten het vonnis over Recreativo.

Real Valladolid-Sporting Gijón 1-2In de strijd tegen degradatie heeft Sporting Gijón in het uitduel met Real Valladolid nuttige punten gepakt. Diego Camacho had Gijón het juiste pad gewezen vlak voor rust, maar Jonathan Sesma maakte voor Valladolid, met Haris Medunjanin in de basiself, de gelijkmaker in de 69ste minuut. Mate Bilic stond in de 78ste minuut tien minuten in het veld, toen hij zijn ploeg naar de veilige zeventiende plaats schoot. Op de laatste speeldag kan Osasuna nog langszij komen.

Getafe-Numancia 1-0Getafe is nog niet zeker van lijfsbehoud na de zege op Numancia. Maar het pakte wel broodnodige punten. Roberto Soldado scoorde na een uur spelen. De zege had groter kunnen zijn. In de blessuretijd miste Cosmin Contra echter een strafschop. Voor Numancia betekende het verlies dat het volgend jaar actief is in de Segunda División.