Babel kopt Besiktas naar zege, Coolen doet goede zaken

Ryan Babel heeft Besiktas donderdag een prima uitgangspositie bezorgd in de derde voorronde van de Europa League tegen LASK Linz. Ook Rosenborg-trainer Rini Coolen heeft uitzicht op plaatsing voor de play-offs.

Beşiktaş
Beşiktaş
1 - 0
LASK Linz
LASK Linz

Besiktas trad aan met Babel en Jeremain Lens in de voorhoede tegen het Oostenrijkse Linz, dat in de vorige ronde overtuigend afrekende met het Noorse Lillestrøm. In de zesde minuut maakte Babel het enige doelpunt van de wedstrijd. De geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup, die in zijn jeugd AZ voor Arsenal verruilde, gaf een scherpe voorzet, die knap werd binnengekopt door Babel.

Ook Lens werd gevaarlijk in de eerste helft, maar beide ploegen kwamen niet meer tot scoren. Na de minimale zege kan Besiktas het over een week in Oostenrijk afmaken. Als de Turken verder gaan, is FC Nordsjaelland of Partizan Belgrado de laatste horde op weg naar het hoofdtoernooi.

Cork City
Cork City
0 - 2
Rosenborg BK

Interim-trainer Rini Coolen, die vorige maand verrassend de leiding kreeg, werd vorige week met Rosenborg verslagen door Celtic in de tweede voorronde van de Champions League. Daardoor moesten de Noren verder in de Europa League, met het Ierse Cork City als tegenstander in de derde voorronde.

Rosenborg lijkt zich na het eerste duel in het tweeluik al op te kunnen maken voor de play-offs. Door een dubbelslag van Jonathan Levi leidde de ploeg van Coolen bij rust al met 0-2 en die voorsprong kwam niet meer in gevaar. Mocht Rosenborg over een week in eigen huis de klus afmaken, dan wacht Red Bull Salzburg of FK Shkendija als opponent richting de groepsfase van de Europa League.

RB Leipzig
RB Leipzig
3 - 1
CS U Craiova

Ook RB Leipzig heeft een stap richting het hoofdtoernooi gezet. De ploeg is op papier een van de sterkste namen in de voorrondes van de Europa League en maakte die status waar tegen het Roemeense CS U Craiova. Door de openingstreffer van Ibrahima Konate in minuut 25 en goals in het laatste kwartier van Matheus Cunha en Youssouf Poulsen leek het onderonsje in 3-0 te eindigen. In de slotseconden maakte Ivan Martic de nog mogelijk belangrijk 3-1 namens Craiova. De winnaar van het tweeluik speelt in de play-offs tegen Zorya Luhansk of Sporting Braga.

İstanbul Başakşehir
0 - 0
Burnley
Burnley

Eljero Elia is nog verre van zeker of hij in de groepsfase van de Europa League gaat spelen met Istanbul Basaksehir. De Turken waren in het thuisduel met Burnley niet bij machte om te scoren, evenals de Engelsen. Elia speelde 84 minuten bij het debuut van Burnley-doelman Joe Hart, die over is gekomen van Manchester City. Burnley, dat in het seizoen 1960/61 voor het laatst Europees voetbal speelde, of Basaksehir speelt in de play-offs tegen Olympiakos of FC Luzern.

Dinamo Minsk
4 - 0
Zenit Sint-Petersburg

Niet alleen Feyenoord ging verrassend hard onderuit deze donderdag. Ook de Russische grootmacht Zenit Sint-Petersburg verloor met ontluisterende cijfers. Het Wit-Russische Dinamo Minsk lijkt Zenit al vroegtijdig uit te schakelen in Europa. In de eerste helft scoorden Uros Nikolic, Vladimir Khvashchinskiy en Nino Galovic namens de thuisploeg, na rust zette Nikolic met zijn tweede goal de eindstand op het scorebord. De winnaar van de dubbele ontmoeting speelt in de play-offs tegen Hibernian FC of Molde FK.

Sevilla
Sevilla
1 - 0
Žalgiris
Žalgiris

Ook 'Europa League-koning' Sevilla heeft goede zaken gedaan op de weg naar het hoofdtoernooi. De vijfvoudig winnaar van het toernooi (inclusief UEFA Cup) versloeg het Litouwse Zalgiris in de derde voorronde. Éver Banega maakte in de 34ste minuut met een fraaie vrije trap het enige doelpunt. Mochten de Andalusiërs het over een week afmaken in Litouwen, dan wacht het Tsjechische Sigma Olomouc of het Kazachse Kairat Almaty (dat AZ uitschakelde) in de play-offs.