Van Wolfswinkel doet Vitesse in blessuretijd veel pijn

Uitgerekend Ricky van Wolfswinkel heeft Vitesse een nederlaag bezorgd in de voorronde van de Europa League. De spits van FC Basel schoot diep in blessuretijd het enige doelpunt van de wedstrijd tegen de touwen: 0-1.

Vitesse
Vitesse
0 - 1
FC Basel
FC Basel

Waar de verwachting was dat 'Champions League-club' FC Basel het initiatief zou pakken tegen Vitesse, waren het toch echt de Arnhemmers die sterk uit de startblokken kwamen. Al in de tweede minuut kreeg Tim Matavz een opgelegde kans, maar uit een voorzet van Alexander Büttner schoot de spits van dichtbij recht op keeper Jonas Omlin.

Het was het startsein van een ijzersterk halfuur van Vitesse. De mannen van Slutsky drongen FC Basel ver terug en speelden vol op de aanval, met Roy Beerens als meest gevaarlijke man. Maikel van der Werff, die de voorkeur kreeg boven Rasmus Thelander en een sterke indruk maakte, liet na de 1-0 te maken en later miste ook Matavz een goede kopkans.

Vitesse-spits Tim Matavz miste twee flinke kansen in de eerste helft.

Omdat de bal er maar niet in wilde, groeide FC Basel wat in de wedstrijd. Het leidde tien minuten voor rust tot een goede fase met drie prima mogelijkheden, waarvan de grootste voor Albian Ajeti was. De spits troefde Jake Clarke-Salter af, omspeelde doelman Eduardo maar schoot uiteindelijk in het zijnet.

De tweede helft was van beide ploegen van een minder niveau. Vitesse kwam er veel minder vaak uit en kwam verdedigend wat meer in de problemen. Ajeti toonde zich een prima spits, terwijl de als hangende linksbuiten spelende Van Wolfswinkel in de 68ste minuut een vrije schietkans verprutste. Zijn slappe inzet was een prooi voor Eduardo.

Zeven minuten voor tijd ging het nog bijna mis voor Vitesse. Kevin Bua mocht zo doorlopen naar het Vitesse-doel, maar werd op het laatste moment naar de grond getrokken door Van der Werff, die ontsnapte met een gele kaart. De vrije trap die volgde werd door Luca Zuffi naast gelepeld, maar het bleek uitstel van executie.

Vitesse ging steeds meer ruimte weggeven achterin en Basel stapelde kans op kans. In de vierde minuut van de extra tijd leverde dat het winnende doelpunt op. Van Wolfswinkel mocht ongehinderd af op Eduardo en schoot feilloos raak. Daarmee bezorgde hij zijn oude club Vitesse een pijnlijke en onnodige nederlaag: 0-1.

Volgende week donderdag volgt de return in Zwitserland, waar Vitesse vol aan de bak zal moeten om de play-offs van de Europa League nog te bereiken.

Büttner strijdvaardig na nederlaag: 'Ik geloof er nog honderd procent in'
Van der Werff baalt van Vitesse: 'Je moet gewoon de nul houden'