Babel is terug bij Ajax: zo verging het andere 'verloren godenzonen'

Reacties

Met de komst van Ryan Babel kiest Ajax voor het terughalen van een oude bekende. Dat is bepaald geen nieuwe transfertactiek van de Amsterdammers. De resultaten van die eerdere herenigingen waren wisselend.

Babel is terug bij Ajax: zo verging het andere 'verloren godenzonen'
© Pro Shots

Het terughalen van Frank Rijkaard was in 1993 een gouden zet. Met de middenvelder als absolute sterkhouder won Ajax in 1995 de Champions League. Toch verliep het ook meerdere keren minder succesvol, denk daarbij bijvoorbeeld aan John Heitinga en Mido. Een overzicht van de eerder teruggekeerde Ajacieden sinds het jaar 2000:

Jari Litmanen (2002-2004)
Voor altijd een grootheid bij Ajax. De Fin geldt als een van de beste buitenlanders ooit in dienst van de Amsterdammers en wordt dan ook met open armen onthaald als hij in 2002 terugkeert. Bij vlagen laat Litmanen zien technisch nog altijd van wereldklasse te zijn, zoals tijdens zijn invalbeurt in de kwartfinale van de Champions League tegen AC Milan. Door aanhoudend blessureleed zijn die momenten van klasse echter sporadisch te zien. In 2004 verliest Ronald Koeman het vertrouwen in Litmanen en wordt het contact van de technicus ontbonden.

Olaf Lindenbergh (2005-2008)
Opgeleid door Ajax, maar als prof groot geworden bij De Graafschap en AZ keerde Olaf Lindenbergh in 2005 terug op het oude nest. De controlerende middenvelder was als stille kracht zeer belangrijk in Alkmaar, maar werd door Ajax vooral gezien als linksback na het vertrek van Maxwell. Uiteindelijk bleek Lindenbergh weinig toe te voegen aan Ajax, al kreeg hij met name onder Danny Blind wel veel speeltijd. In 2008 werd de routinier, die Ajax 1,2 miljoen euro kostte, gratis overgedaan aan Sparta Rotterdam.

© Pro Shots

Edgar Davids (2007-2008)
Na heel wat mislukte flirts was het in 2007 dan toch echt raak: Edgar Davids keerde terug bij Ajax. De man die in 1995 de Champions League won met de Amsterdammers kwam transfervrij over van Tottenham Hotspur. De op dat moment 33-jarige Davids liet zich vooral gelden met zijn persoonlijkheid, maar had voetballend moeite om Ajax bij de hand te nemen. Na een jaar concludeerde Davids dat zijn missie mislukt was.

Kenneth Perez (2008)
De snelste terugkeer ooit was waarschijnlijk die van Kenneth Perez. In de zomer van 2007 werd de Deen voor 1,7 miljoen euro verkocht aan PSV omdat hij de concurrentiestrijd verloren had van Wesley Sneijder, maar een half jaar later stond hij alweer in Ajax-shirt in de ArenA. Perez aardde nooit helemaal in Eindhoven en werd voor 1,7 miljoen teruggehaald. Onder Adrie Koster presteerde Perez prima, maar verspeelde Ajax wel de landstitel aan uitgerekend PSV. Marco van Basten, de opvolger van Koster, zag het niet zitten in Perez en zette hem terug naar de beloften. Uiteindelijk koos Perez voor een stap naar FC Twente, waar hij in 2010 kampioen werd.

Rasmus Lindgren (2008-2011)
Rasmus Lingren werd op jonge leeftijd als groot Zweeds talent door Ajax overgenomen van Landskrona en schopte het ook tot het eerste elftal, maar slaagde er niet in uit te groeien tot een vaste waarde. In de zomer van 2005 werd hij daarom verhuurd aan FC Groningen, de club die hem na een jaar voor 250.000 euro definitief in huis haalde. In het Hoge Noorden ontwikkelde Lindgren zich tot steunpilaar en overtuigde hij de scouts van Ajax opnieuw. Voor 2,5 miljoen euro kwam Lindgren medio 2008 terug naar Amsterdam. De Zweed was een nuttig selectielid, maar bleek wederom tekort te komen voor een echte sleutelrol. In de zomer van 2011 verkocht Ajax hem aan Red Bull Salzburg.

Mido (2010)
Ruim zeven jaar na zijn vertrek sluit Ajax in het najaar van 2010 verloren zoon Ahmed Mido Hossam in de armen. In zijn tienerjaren speelde hij in Amsterdam samen met Zlatan Ibrahimovic, maar de Egyptenaar was wat ongelukkiger in zijn keuzes. Na Celta de Vigo, Olympique Marseille, AS Roma, Tottenham Hotspur, Middlesbrough, Wigan Athletic en West Ham United durfde Jol het wel aan met de 27-jarige spits, clubloos op dat moment. Al snel werd duidelijk dat Mido verre van fit was en met flink wat overgewicht kampte. Hij verloor de concurrentiestrijd met Luis Suárez en Mounir El Hamdaoui en vertrok al na een paar maanden.

© Pro Shots

André Ooijer (2010-2012)
Nog altijd valt de term André Ooijer-rol regelmatig in Amsterdam. Daarmee wordt een routinier bedoeld die vooral in de kleedkamer een belangrijke rol speelt, zoals Ooijer dat deed tussen 2010 en 2012. De verdediger, die vooral geldt als clubman van PSV, hield in zijn eerste maanden Toby Alderweireld op de bank, maar verdween na het vertrek van Martin Jol naar de bank. Toch houdt Frank de Boer hem anderhalf jaar bij Ajax, juist omdat Ooijer zo belangrijk was met zijn rol buiten het veld.

Derk Boerrigter (2011-2013)
In zijn jeugdjaren geldt Derk Boerrigter bij FC Twente als een van de grootste talenten van Nederland. Ajax haalt hem vanuit de Onder-19 van die club naar Jong Ajax, maar een echte doorbraak blijft uit. Via FC Zwolle en vooral RKC Waalwijk speelt Boerrigter zich uiteindelijk toch weer in de kijker in Amsterdam. Ajax telt medio 2011 ruim een half miljoen euro neer voor de klassieke linksbuiten, die in zijn eerste seizoen met zeven goals en vier assists in zeventien wedstrijden een prima indruk maakt. Boerrigter was basisspeler, maar miste veel duels door rugproblemen. Ook in zijn tweede jaar is Boerrigter regelmatig basisspeler, maar gaat hij richting het einde steeds minder spelen. Uiteindelijk verkoopt Ajax hem aan Celtic.

Ryan Babel (2012-2013)
Ryan Babel is de aanleiding van dit overzicht en had dat al eerder kunnen zijn. Ook in de zomer van 2012 keerde de aanvaller namelijk terug bij zijn oude liefde en ook toen was dat vooral met het oog op het Nederlands elftal. Door een schouder- en knieblessure werd de terugkeer geen groot succes. Babel kwam tot slechts zestien Eredivisie-optredens, waarin hij het cijfermatig met vier doelpunten en zes assists wel uitstekend deed. Na één seizoen koos Babel voor een Turks avontuur bij Kasimpasa.

Niklas Moisander (2012-2015)
Nog een speler in de categorie Derk Boerrigter en Olaf Lindenbergh: Niklas Moisander verliet Finland op jonge leeftijd voor de jeugdopleiding van Ajax, waar hij via de Onder-19 doorstroomde naar Jong Ajax. De stap naar het eerste elftal bleek echter te groot, maar via FC Zwolle en AZ ontwikkelde de mandekker zich alsnog tot Eredivisie-waardige verdediger. Ajax legde in 2012 vier miljoen euro neer om Moisander, op dat moment sterkhouder bij AZ, een herkansing te geven. Het bleek een uitstekende zet. Moisander groeide uit tot basisspeler en zelfs aanvoerder bij Ajax. Inmiddels draagt hij de aanvoerdersband bij Werder Bremen.

© Pro Shots

John Heitinga (2015-2016)
Frank de Boer twijfelde geen moment toen John Heitinga in juni 2015 belde met de vraag of Ajax een terugkeer zag zitten. De ervaren verdediger kreeg een contract voor een jaar met een optie op nog een jaar, maar al snel bleek dat zijn lichaam niet meer bestand was tegen voetbal op het hoogste niveau. Heitinga kreeg nauwelijks speeltijd en besloot al in februari 2016 dat het mooi was geweest. Hij hing zijn kicksen aan de wilgen en ging verder als jeugdtrainer bij Ajax.

Mitchell Dijks (2015-2018)
Ajax had een soort haat-liefdeverhouding met Mitchell Dijks. Hij stroomde door vanuit de jeugd, kreeg een kans in het eerste, werd verhuurd aan SC Heerenveen en daarna verkocht aan Willem II. In Tilburg maakte de linksback een dusdanig goede indruk dat Ajax hem een jaar later toch weer besloot terug te kopen. Dijks kreeg ook volop kansen, maar wederom overtuigde de vleugelverdediger niet volledig. Norwich City huurde hem, voordat Dijks in de zomer van 2018 verkocht werd aan Bologna.

Klaas Jan Huntelaar (2017-heden)
Na jarenlang in de Europese top te hebben gespeeld bij Real Madrid, AC Milan en Schalke 04, clubs die vooral voor hem kozen vanwege zijn ijzersterke eerste periode in Amsterdam, keerde Klaas Jan Huntelaar in de zomer van 2017 terug bij Ajax. De Amsterdammers maakten duidelijk dat de routinier kwam als tweede spits achter Kasper Dolberg, maar door tegenvallende prestaties van de Deen kreeg Huntelaar volop speeltijd en liet hij zien het scoren nog niet verleerd te zijn. Ook dit seizoen doet Erik ten Hag nog regelmatig een beroep op de ervaren sluipschutter.

Siem de Jong (2017-heden)
Al in de zomer van 2016 belde Siem de Jong met Ajax om te praten over een terugkeer. De reden? PSV wilde hem huren van Newcastle United, maar de middenvelder wilde eerst kijken of zijn oude liefde geen interesse had. Die interesse bleek er niet te zijn, waarop De Jong naar Eindhoven verkaste. De al jaren door blessures geplaagde De Jong werd een jaar later alsnog door Ajax gekocht voor ruim twee miljoen euro. Een succes werd dat niet. De Jong was veelvuldig geblesseerd en slaagde er niet in een basisplaats af te dwingen. Vorig seizoen kwam hij op huurbasis uit voor Sydney FC in Australië en afgelopen zomer mislukte de zoektocht naar een nieuwe club. Toch doet Erik ten Hag de laatste weken steeds vaker een beroep op De Jong.

© Pro Shots

Daley Blind (2018-heden)
Daley Blind is één van de voorbeelden die bewijst dat het terughalen van oude bekenden een groot succes kan zijn. De verdediger keerde na vier jaar Manchester United terug naar Amsterdam. Ajax telde liefst 17,5 miljoen euro voor hem neer, maar daar sprak al snel niemand meer over. Blind groeide uit tot leider van de Amsterdamse defensie en liet ook regelmatig zien een toegevoegde waarde te zijn op het middenveld. Momenteel is Blind herstellende van hartproblemen en wordt hij node gemist in de achterhoede van Ajax.

Quincy Promes (2019-heden)
De inmiddels 28-jarige Quincy Promes werd in de jeugd van Ajax weggestuurd. Hij was de trainers te lastig, maar slaagde er via Haarlem, FC Twente en Go Ahead Eagles toch in zijn droom om profvoetballer te worden waar te maken. Dat er geen sprake is van oud zeer tussen Promes en Ajax bleek wel toen de aanvaller afgelopen zomer koos voor een transfer van Sevilla naar de kampioen van de Eredivisie. Na een moeizame start knokte Promes zich in de basis en bleek hij een geweldige klik te hebben met Hakim Ziyech. Dat het voor Ajax-fans groot nieuws is dat Promes na een blessure weer helemaal fit is, laat wel zien hoe belangrijk de aanvaller geworden is voor Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer R. Babel
Meer over R. Babel
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.