Babel en Kuijt scoren in Turkije, eerste zege Menzo

Op bijna ieder continent zijn op dit moment wel Nederlanders actief. In de rubriek Landgenoten over de Grens belicht Voetbal International hun prestaties. Ook prominente oud-Eredivisionisten komen in deze rubriek aan bod.

Dirk Kuijt was zaterdagavond met zijn eerste competitiedoelpunt goud waard voor Fenerbahçe • In het thuisduel met Eskisehirspor tekende de Katwijker voor het enige doelpunt door voor zijn man te komen en raak te koppen • Omdat Necati Ates daarna een strafschop miste, bleef het bij 1-0 • Fener herstelde zich zo van de nederlaag in de eerste speelronde, toen Konyaspor met 3-2 te sterk bleek • Beide ploegen hebben na vanavond drie punten •

Ryan Donk en Ryan Babel hebben met Kasimpasa gewonnen van het Kayserispor van Diego Biseswar, Ömer Bayram en Yener Arica • Mede dankzij een doelpunt van Babel won Kasimpasa met 3-1 • Bij Kasimpasa stonden nog meer oude bekenden in de basis • Trainer Shota Arveladze koos voor ex-PSV'er Andreas Isaksson onder de lat, terwijl Babel een spitsenduo vormde met ex-Roda JC'er Sanharib Malki •

Stanley Menzo heeft zijn eerste overwinning als trainer van Lierse SK binnen • Op eigen veld werd het Waasland-Beveren van voormalig VVV-Venlo-trainer Glen De Boeck verslagen (1-0) door een benutte penalty van Hernan Losada, die in het verleden nog voor SC Heerenveen uitkwam • Bij Lierse, dat nu vier punten heeft, stond Arjan Swinkels in de basis • Hij trof op het veld onder anderen Bas Sibum, die met Waasland-Beveren na vijf duels drie punten heeft vergaard •

• Het PAOK Saloniki van Huub Stevens heeft in de Griekse competitie een nederlaag geleden • Tegen Panaitolikos werd met 2-0 verloren • De eerste wedstrijd van het seizoen werd nog winnend afgesloten • PAOK lijkt zich vol op kwalificatie voor de Champions League, waar het een goede kans maakt na de 1-1 tegen Schalke 04, te richten • Dinsdag staat de return tegen de Bundesliga-club op het programma •

Robert Maaskant is met zijn Dinamo Minsk uitgebekerd in Wit-Rusland • Op bezoek bij Belshina werd met 2-0 verloren • Opvallend genoeg speelden beide ploegen vorige week nog tegen elkaar in de competitie • Toen won Dinamo Minsk nog met 2-0 van Belshina •

Virgil van Dijk moest met Celtic diep gaan om in eigen huis nog een punt te pakken tegen Inverness CT • De Nederlander startte in het hart van de defensie • Het ging Celtic niet gemakkelijk af tegen de koploper door doelpunten van Aaron Doran en Richie Foran kwamen de bezoekers verrassend op een 0-2 voorsprong • Celtic, waar Derk Boerrigter nog geblesseerd toekeek, deed vlak voor rust nog iets terug dankzij Charlie Mulgrew en ging in de tweede helft op zoek naar meer • Adam Matthews zorgde tien minuten voor tijd voor 2-2 • Van Dijk werd na 76 minuten gewisseld •

• Bij Ross County kwamen drie Nederlanders in actie • Kevin Luckassen startte als spits tegen Saint Mirren en zag Ross County binnen een uur uitlopen naar een 3-0 voorsprong dankzij Richard Brittain (twee keer) en Stuart Kettlewell • Melvin de Leeuw viel tien minuten voor tijd in, terwijl ook Darren Maatsen een paar minuten in actie kwam •

• Dundee - Saint Johnstone betrof het duel tussen Nadir Ciftci (Dundee) en Nigel Hasselbaink (Saint Johnstone) • Dundee won met ruime cijfers: 4-0 • Ciftci, vorig seizoen nog uitkomend voor NAC Breda, viel een kwartier voor tijd in • Bij Saint Johnstone startte Hasselbaink als diepe spits; hij werd twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald •

Jeroen Tesselaar verloor met Kilmarnock in eigen huis van Hibernian (1-2) • De Nederlander stond de gehele wedstrijd binnen de lijnen als rechtsback •

Douglas heeft nog maar weinig genoten van zijn overgang naar Dinamo Moskou • De verdediger, die overkwam van FC Twente en met Oranje naar het WK hoopt te gaan, staat na zes competitieduels nog altijd op nul speelminuten • Zaterdag keek hij negentig minuten toe in het thuisduel met Zenit Sint-Petersburg, dat in de blessuretijd de 1-1 maakte via Alexander Kerzhakov • Dinamo heeft nu negen punten, Zenit elf •

• CSKA Moskou is na zes duels koploper, en zonder nederlaag, met veertien punten • Zaterdag werd bij Tom Tomsk gewonnen door de 1-2 van voormalig VVV-Venlo-spits Ahmed Musa • Tom Tomsk is nog puntloos •